Mamy karnawał, czas szaleństwa i zabawy! (A ja mam wreszcie ferie, sesja zakończona!) Co powiecie na zielone, słodkie muffinki? Moim zdaniem idealnie nadają się na niezapomniane imprezy ;-)
BAZYLIOWE MUFFINKI
Składniki (na 8 sztuk):
- 120 ml mleka,
- 100 g masła,
- 70 g białej czekolady,
- 140 g mąki pszennej,
- 90 g cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- mała szczypta soli,
- doniczka bazylii,
- 1 jajko,
- do posypania: cukier puder.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i białą czekoladę połamaną na kosteczki. Na wolnym ogniu mieszamy, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier i sól, mieszamy.
Do blendera wkładamy liście bazylii, wlewamy przestudzoną masę z rondelka (może być ciepła), miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy. Następnie dodajemy jajko i krótko miksujemy.
Do zielonej masy dodajemy suche składniki delikatnie mieszając.
Masą wypełniamy papilotki, pozostawiając około 1/2 cm marginesu od góry na wyrośnięcie ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Muffinki posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego!
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com
Prześliczne i na pewno smakowite :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://fidrygalkibackstage.blogspot.com