sobota, 10 stycznia 2015

KOTLECIKI MIELONE Z CUKINIA I SZCZYPIORKIEM

Wiem, że ostatnio rzadko się tu pojawiam, co nie znaczy, że zapomniałam o blogu! Święta, Sylwester a potem pracowity początek roku zabrały mi trochę czasu...
Kotleciki z cukinią są świetną propozycją na tak szarą, ponurą i wietrzną pogodę, jaka dzisiaj panowała na południu Polski :-( 

KOTLECIKI MIELONE Z CUKINIĄ I SZCZYPIORKIEM


Składniki (dla 2-3 osób):

  • 2 cukinie, 
  • 1 pęczek szczypiorku, 
  • 30 dag mielonego mięsa z indyka, 
  • 1 czerstwa kajzerka, wcześniej namoczona w mleku, 
  • 1 jajko, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • 2 łyżki masła, 
  • bułka tarta.

Wykonanie:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i kajzerką. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną dymkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce i smażymy. 


Smacznego!


Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia, wydanie 3-2010.

5 komentarzy:

  1. Super pomysł ^^, podoba mi się takie połączenie :) choć z tym namoczeniem krajzerki w mleku jeszcze nigdy się nie spotkałem, ale pewnie wpływa to na smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) namoczenie bułki sprawia, że sznycle są miękkie i soczyste, a nie suche ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam drowe i pyszne dania a to na takie wygląda, z pewnością wypróbuje :)
    Pozdrawiam i Zapraszam również na mojego bloga: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko!

    Zapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama zawsze tak robi, że moczy bułkę do kotletów mielonych, więc ten sposób znałam :) . Ale z indyka nigdy nie robiłam, więc wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...