Wiem, że ostatnio rzadko się tu pojawiam, co nie znaczy, że zapomniałam o blogu! Święta, Sylwester a potem pracowity początek roku zabrały mi trochę czasu...
Kotleciki z cukinią są świetną propozycją na tak szarą, ponurą i wietrzną pogodę, jaka dzisiaj panowała na południu Polski :-(
Kotleciki z cukinią są świetną propozycją na tak szarą, ponurą i wietrzną pogodę, jaka dzisiaj panowała na południu Polski :-(
KOTLECIKI MIELONE Z CUKINIĄ I SZCZYPIORKIEM
Składniki (dla 2-3 osób):
- 2 cukinie,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 30 dag mielonego mięsa z indyka,
- 1 czerstwa kajzerka, wcześniej namoczona w mleku,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 2 łyżki masła,
- bułka tarta.
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i kajzerką. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną dymkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce i smażymy.
Smacznego!
Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia, wydanie 3-2010.
Super pomysł ^^, podoba mi się takie połączenie :) choć z tym namoczeniem krajzerki w mleku jeszcze nigdy się nie spotkałem, ale pewnie wpływa to na smak :)
OdpowiedzUsuńDzięki! :) namoczenie bułki sprawia, że sznycle są miękkie i soczyste, a nie suche ;)
UsuńUwielbiam drowe i pyszne dania a to na takie wygląda, z pewnością wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i Zapraszam również na mojego bloga: http://passionatanyprice.blogspot.com/
Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Moja mama zawsze tak robi, że moczy bułkę do kotletów mielonych, więc ten sposób znałam :) . Ale z indyka nigdy nie robiłam, więc wypróbuję!
OdpowiedzUsuń