wtorek, 1 kwietnia 2014

DORSZ ATLANTYCKI W CURRY

DORSZ ATLANTYCKI W CURRY



Składniki (dla 2 osób):
  • 2 świeże filety dorsza atlantyckiego ze skórką,
  • sól morska KAMIS,  
  • świeżo mielony biały pieprz,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry indyjskie KAMIS,
  • olej z pestek winogron.
jako dodatek:
  • 4 młode ziemniaki, 
  • 20 dag pieczarek, 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek. 
Wykonanie:

Umyte i osuszone filety doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mieszance mąki i curry. Na rozgrzanej patelni smażymy filety, aż do zrumienienia z obu stron. Usmażoną rybę układamy na ręczniki papierowe, tak aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. 
W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Oczyszczone pieczarki kroimy w ćwiartki. Warzywa wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Kropimy oliwą z oliwek i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. 
Po upieczeniu podajemy z rybą.



Smacznego! 

Źródło inspiracji:http://www.kwestiasmaku.com/

Post zawiera lokowanie produktu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...