DORSZ ATLANTYCKI W CURRY
Składniki (dla 2 osób):
- 2 świeże filety dorsza atlantyckiego ze skórką,
- sól morska KAMIS,
- świeżo mielony biały pieprz,
- 1,5 łyżki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy curry indyjskie KAMIS,
- olej z pestek winogron.
jako dodatek:
- 4 młode ziemniaki,
- 20 dag pieczarek,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Umyte i osuszone filety doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mieszance mąki i curry. Na rozgrzanej patelni smażymy filety, aż do zrumienienia z obu stron. Usmażoną rybę układamy na ręczniki papierowe, tak aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Oczyszczone pieczarki kroimy w ćwiartki. Warzywa wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Kropimy oliwą z oliwek i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Po upieczeniu podajemy z rybą.
Smacznego!
Źródło inspiracji:http://www.kwestiasmaku.com/
Post zawiera lokowanie produktu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz