Zdrowsza i według mnie smaczniejsza alternatywa dla smażonych sajgonek.
Moją wersję spring rolls nazwałam zimową, ze względu na panującą porę roku, a podałam je z sosem barbecue.
ZIMOWE ROLLSY W SOSIE BARBECUE
Składniki:
- papier ryżowy,
- mix sałat,
- 2 marchewki,
- czerwona papryka,
- garść makaronu ryżowego,
- ogórek,
- wędzony filet z kurczaka,
na sos:
- 100 ml coca-coli,
- 100 ml ketchupu,
- 50 ml octu winnego,
- 100 g cukru,
- 50 ml sosu sojowego,
- 2 łyki miodu,
- sos tabasco (kilka kropli do podkręcenia smaku).
Jak to robimy?
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i tniemy na cienkie kawałki. Wszystkie składniku farszu kroimy w cienkie paski i mieszamy.
Arkusze papieru ryżowego umieszczamy na parę sekund w letniej wodzie (np na dużym talerzu). Następnie wyciągamy i na środku każdego kładziemy nadzienie. Papier zaginamy od dołu, po bokach i rolujemy.
Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki, a następnie gotujemy, aż zgęstnieje (gdyby to nie chciało nastąpić możemy dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone 2 około 2 łyżkach sosu sojowego).
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji studzimy.
Gotowe spring rolls podajemy na zimno z sosem barbecue.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz