środa, 2 stycznia 2013

ZIMOWE ROLLSY W SOSIE BARBECUE

Zdrowsza i według mnie smaczniejsza alternatywa dla smażonych sajgonek. 
Moją wersję spring rolls nazwałam zimową, ze względu na panującą porę roku,  a podałam je z sosem barbecue.

ZIMOWE ROLLSY W SOSIE BARBECUE 



Składniki:
  • papier ryżowy, 
  • mix sałat, 
  • 2 marchewki, 
  • czerwona papryka, 
  • garść makaronu ryżowego, 
  • ogórek, 
  • wędzony filet z kurczaka, 


na sos:
  • 100 ml coca-coli,
  • 100 ml ketchupu, 
  • 50 ml octu winnego,
  • 100 g cukru,
  • 50 ml sosu sojowego,
  • 2 łyki miodu, 
  • sos tabasco (kilka kropli do podkręcenia smaku).


Jak to robimy?

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i tniemy na cienkie kawałki. Wszystkie składniku farszu kroimy w cienkie paski i mieszamy. 
Arkusze papieru ryżowego umieszczamy na parę sekund w letniej wodzie (np na dużym talerzu). Następnie wyciągamy i na środku każdego kładziemy nadzienie. Papier zaginamy od dołu, po bokach i rolujemy. 

Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki, a następnie gotujemy, aż zgęstnieje (gdyby to nie chciało nastąpić możemy dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone 2 około 2 łyżkach sosu sojowego). 
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji studzimy.

Gotowe spring rolls podajemy na zimno z sosem barbecue. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...