Strony

niedziela, 2 lutego 2014

A SUPER BOWL OF FOOD

Wszyscy piszą dziś o Super Bowl, więc napiszę też i ja :) I bynajmniej nie będzie włosko :)

Niewiele jest rzeczy, które Amerykanie robią z umiarem, a Super Bowl z pewnością do nich nie należy. Jest to drugie najczęściej oglądane wydarzenie sportowe na świecie. Amerykanie kupują i jedzą wtedy najwięcej, oczywiście poza Świętem Dziękczynienia.

Dania i napoję są dość ważną częścią Super Bowl, gdyż jak wiadomo podczas meczu jest wiele przerw. Także najlepiej przygotować coś smacznego i szybkiego, jeśli nie chcemy cały czas biegać do kuchni. 

TORTILLA Z KURCZAKIEM:



Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa KAMIS,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • kilka liści kapusty pekińskiej, 
  • 2 pomidory, 
  • 1/2 ogórka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 szalotka.
  • 4 placki tortilla (tym razem użyłam gotowych).

na sos:

  • mały jogurt grecki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • sól, 
  • świeżo mielony biały pieprz. 


Wykonanie:

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą, przekładamy naczynia żaroodpornego. Polewany olejem i dodajemy posiekaną w piórka szalotkę i pokrojoną w plasterki paprykę, mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni i piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, aż do zrumienienia. 
Kapustę pekińską kroimy w paski, pomidora i ogórka w półplasterki.
Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy musztardę oraz przyprawy. Solimy do smaku.
Suchą patelnię rozgrzewamy i podgrzewamy na niej placki tortilli aby zmiękły.
Na talerzu układamy ciepły placek tortilli, następnie rozkładamy warzywa, dodajemy kilka kawałków kurczaka, polewamy sosem i zawijamy (najpierw odrobinę od dołu a następnie boki do siebie).
Gotową tortillę możemy zapiec na grillu po kilka minut z każdej strony, lub na suchej patelni po 1 minucie na każdej stronie.



Źródło: http://www.mactrast.com/

Smacznego kibicowania!

sobota, 1 lutego 2014

MUSAKA - GRECKI ANTYDEPRESANT

Dzisiaj czas na musakę- potrawę idealną na długie, mroźne popołudnia.

Ojczyzną tej potrawy jest Arabia, o czym świadczą arabskie korzenie nazwy, pochodzącej od słowa "musaqua-h", czyli schłodzone ciasto.
Skąd nazwa? Podobno Arabowie jedzą ja na zimno. 


MUSAKA



Składniki (dla 4 osób):

  • 3-4 surowe ziemniaku,
  • 1 średni bakłażan,
  • 1/2 kg mielonej cielęciny/ jagnięciny,
  • białe wino, 
  • olej z pestek winogron, 
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól, 
  • pieprz.
na beszamel:
  • 1 łyżka masła, 
  • 3 łyżeczki mąki pszennej, 
  • mleko, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • gałka muszkatołowa.
Wykonanie:

Wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę wykładamy pokrojonymi w cienkie plastry ziemniakami. Kolejna warstwa to plastry bakłażana o grubości około pół centymetra, które kładziemy na dolną warstwę ziemniaków. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. W tym czasie na oleju z czosnkiem smażymy mieloną cielęcinę z majerankiem. Po około 10 minutach dodajemy dwie puszki posiekanych wcześniej pomidorów i mieszamy. Wyjmujemy blachę z podpieczonymi warzywami, rozprowadzamy mięso i przygotowujemy beszamel. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Zalewamy mlekiem, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Beszamelem zalewamy mięso i wkładamy do pieca. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w 200 st, a na kolejne 25 minut zmniejszamy temperaturę do 180 st.
Dobrze wypieczona musaka musi mieć ciemnobrązową skórkę. Tylko wtedy mamy pewność, że wnętrze  nie będzie zbyt wilgotne.



Smacznego!