wtorek, 28 kwietnia 2015

LEKKIE CIASTO Z MALINAMI

Ostatnia porcja mrożonych owoców wykorzystana. Na szczęście lato się zbliża, więc będę mogła znowu uzupełnić moje zapasy! Ciasto lekkie i pyszne, znika w takim tempie, w jakim się je przygotowuje! 

LEKKIE CIASTO MALINOWE



Składniki:
  • 6 jajek, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 150 ml oleju, 
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 600 g owoców (świeżych lub mrożonych).
Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Dodajemy żółtka, po kolei, ubijamy. Wlewamy olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem przesiewamy, delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto wlewamy do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy owoce. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub dłużej (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!




Przepis pochodzi z: mojewypieki.com

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

RISOTTO Z KREWETKAMI

Risotto stanowi symbol północnych Włoch, tak jak pasta południowych. Do jego przygotowania nie trzeba szczególnych kulinarnych umiejętności. Pamiętajcie tylko o mieszaniu, bo w przeciwnym przypadku wasz obiad skończy przypalony na dnie garnka :-P

RISOTTO Z KREWETKAMI


Składniki (na 2 porcje):
  • 3 łyżki masła,
  • 1 szalotka,
  • 100 g ryżu do risotto,
  • 40 ml białego, wytrawnego wina,
  • 1,5 szklanki bulionu,
  • sok i drobno starta skórka z limonki,
  • 10 krewetek, obranych i bez ogonków,
  • 2 łyżki tartego parmezanu.

Wykonanie:

Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy szalotkę i dusimy ją na średnim ogniu aż się zeszkli, od czasu do czasu mieszając. Wsypujemy ryż i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy wino i gotujemy aż odparuje. Bulion podgrzewamy do zagotowania i trzymamy cały czas na minimalnym ogniu.
Do risotto wlewamy pół szklanki wrzącego bulionu, a kiedy ryż go wchłonie, dodajemy skórkę i sok z limonki. Stopniowo po około pół szklanki dodajemy bulion, czekając z dodaniem kolejnej porcji do czasu aż poprzednia porcja zostanie całkowicie wchłonięta. Ryż gotujemy w ten sposób przez około 15 minut. Na patelni powinno pozostać trochę sosu, aby risotto nie było za suche.
Dodajemy pozostałą 1 łyżkę masła, parmezan i krewetki. Możemy doprawić solą i pieprzem. Risotto mieszamy, odstawiamy z ognia i po 2 minutach podajemy.


Smacznego życzy Kejt!

Inspiracja na przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...