niedziela, 22 marca 2015

TARTA LEMON CURD

W oczekiwaniu na owoce sezonowe, proponuję przepis z wykorzystaniem lemon curd. Masę można również wykorzystać jako dodatek do owoców, ciast, czy naleśników. Zamiast masła (jak w tradycyjnej wersji) użyłam oliwy - mniejsze wyrzuty sumienia w trakcie jedzenia!   

TARTA LEMON CURD
 


Składniki:

ciasto:
  •  250g mąki, 
  • 140g masła, 
  • 70g cukry pudru, 
  • 1 żółtko, 
  • szczypta soli;
lemon curd:
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn,
  • skórka otarta z 3 cytryn, 
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka oliwy;
piana:
  • 4 białka, 
  • 1 szklanka cukru.
Wykonanie: 

Szerokim nożem siekamy mąkę z masłem. Dodajemy żółtko, cukier puder i sól, szybko zagniatamy, wkładamy do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę i pieczemy do zrumienienia w temperaturze ok 160 stopni.
Wszystkie składniki lemon curd (oprócz oliwy) umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przecieramy przez sitko lub miksujemy blenderem. Dodajemy oliwę i znów gotujemy przez 2 minuty. 
Ubijamy pianę z białek i cukru. 
Na podpieczony spód wykładamy wystudzoną masę oraz pianę z białek. Pieczemy ok 30 minut w 160 stopniach. 

Bon appetit!


Przepis na lemon curd pochodzi z: mojewypieki.com

niedziela, 15 marca 2015

PSTRAG LOSOSIOWY W MIGDALACH

Dawno mnie tu nie było... Chyba wiosna nie działa na mnie motywująco jak na razie :-( Choć mam nadzieję, że na Was tak!
Postanowiłam dzisiejszym wpisem odśw(n)ieżyć cykl ekspresowych obiadów, gdyż poniższa propozycja jest idealna właśnie wtedy, gdy nie mamy czasu na gotowanie!   

PSTRĄG ŁOSOSIOWY W MIGDAŁACH



Składniki (na dwie porcje):

  • 2 filety z pstrąga,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych,
  • sól morska, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • sok z 1/3 cytryny.

Wykonanie:

Filety płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kropimy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy tymiankiem. 
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy w nim kawałki pstrąga skórą do dołu i posypujemy je płatkami migdałami.
Wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C.


Smacznego!

Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi od: Agata gotuje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...