niedziela, 8 lutego 2015

BAZYLIOWE MUFFINKI

Mamy karnawał, czas szaleństwa i zabawy! (A ja mam wreszcie ferie, sesja zakończona!) Co powiecie na zielone, słodkie muffinki? Moim zdaniem idealnie nadają się na niezapomniane imprezy ;-)

BAZYLIOWE MUFFINKI



Składniki (na 8 sztuk):
  • 120 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 70 g białej czekolady,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 90 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • mała szczypta soli,
  • doniczka bazylii,
  • 1 jajko, 
  • do posypania: cukier puder.

Wykonanie: 

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i białą czekoladę połamaną na kosteczki. Na wolnym ogniu mieszamy, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier i sól, mieszamy.
Do blendera wkładamy liście bazylii, wlewamy przestudzoną masę z rondelka (może być ciepła), miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy. Następnie dodajemy jajko i krótko miksujemy.
Do zielonej masy dodajemy suche składniki delikatnie mieszając.
Masą wypełniamy papilotki, pozostawiając około 1/2 cm marginesu od góry na wyrośnięcie ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Muffinki posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego!



Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...