wtorek, 25 listopada 2014

DOMOWA GRANOLA

Kolejny post z cyklu wiem co jem. Tym razem proponuję wam samodzielnie przygotowaną granolę, która świetnie sprawdza się na śniadanie, np. razem z jogurtem, mlekiem, owsianką, polana syropem klonowym lub miodem. 

Pestki dyni w dużej części zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, tzw. kwasy wielokrotnie nienasycone. Stanowią one niezbędne dla organizmu elementy, wykorzystywane są do budowy witaminy D, hormonów, a także ścian komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają również w organizmie funkcje transportowe – biorą udział w przenoszeniu enzymów w ludzkim ciele. Pestki dyni, oprócz kwasów tłuszczowych, zawierają też mnóstwo witamin i minerałów. Witaminy obecne w pestkach dyni, to: E, B1, B2, B6, A, C oraz D.

Pestki słonecznika są  bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Słonecznik jest także źródłem witamin. Przede wszystkim witaminy E, witamin z grupy B oraz A i D. Chrupiąc słonecznik dostarczamy więc organizmowi cennych antyoksydantów, wspomagamy nasz wzrok, wzmacniamy kości i dbamy o cerę. Pestki słonecznika to także źródło ważnych dla zdrowia pierwiastków, jak cynk, żelazo, potas i wapń. Ich rola w organizmie jest niebagatelna. 

Ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój. Potrawy z ziarnem owsa to nie tylko sycący i zdrowy posiłek, ale również źródło magnezu, żelaza i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.


DOMOWA GRANOLA



Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki pestek dyni,
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika,
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • mała szczypta soli morskiej,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1/3 szklanki zaparzonej czarnej lub zielonej herbaty + sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie, pestki, wiórki kokosowe, cynamon i sól, wszystko mieszamy. Herbatę łączymy z miodem i wlewamy do miski z płatkami. Mieszamy i wykładamy na przygotowaną blaszkę. Rozkładamy równomiernie na całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie mieszamy płatki i pieczemy przez kolejne 10 minut na lekko miodowy kolor. Zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu wsypujemy do słoika lub papierowej torebeczki. 

P.S. 
Oczywiście herbatę można zamienić np. sokiem, jak również zamiast orzechów włoskich możemy użyć laskowych, nerkowca lub migdałów. 

Smacznego!



Przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com

niedziela, 9 listopada 2014

PUSZYSTE CIASTO DROZDZOWE (ZE SLIWKAMI) DLA DZIECI

Ciasto drożdżowe uwielbia w mojej rodzinie każdy. Jest pyszne, delikatne, szybko się je robi, a najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, gdy jest jeszcze lekko ciepłe. Sądzę, że jest ono idealne dla dzieci, gdyż uświetniło moją nie jedną imprezę szkolną i zawsze okazywało się kulinarnym hitem, znikało jako pierwsze!

PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE (ZE ŚLIWKAMI) DLA DZIECI


Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 całe jajko i dwa żółtka,
  • szklanka cukru (włącznie z cukrem wanilinowym),
  • szklanka mleka,
  • pół kostki margaryny,
  • otarta skórka z cytryny (nadaje ciastu piękny aromat);

Kruszonka:

  • pół kostki margaryny,
  • 7-8 łyżek mąki,
  • 2 łyżki cukru.

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy z łyżeczką cukru. Mleko podgrzewamy tak, aby było letnie, dodajemy do niego ok. 100g mąki i rozpuszczone drożdże. Trzepaczką mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozpuszczamy margarynę, studzimy. Jajko i dwa żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do ciepłego garnka przesiewamy (ważne dla ciasta drożdżowego) mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, partiami wystudzoną, rozpuszczoną margarynę oraz skórkę cytrynową. Ciasto wyrabiamy ręką ok. 5 min (jego konsystencja jest "luźna" - nie wskazane jest dosypywanie mąki), odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. W lecie na ciasto wykładamy ulubione owoce, zaś zimą posypujemy kruszonką (wszystkie składniki łączymy do uzyskania sypkiej konsystencji). Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 150 stopni na ok. 50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!


Przepis dodaję do akcji:

Moje wypieki i desery na każdą okazję

niedziela, 2 listopada 2014

CHILI CON CARNE

Szybkie w przygotowaniu, mało pracochłonne i sycące danie. Idealne na rodzinny obiad w domu lub lunch w pracy. Mieszanka rozgrzewających przypraw w sam raz na krótkie i chłodne, jesienne dni. 
Oryginalna wersja tej potrawy pochodzi z amerykańskiego stanu Teksas, który był niegdyś hiszpańsko - meksykańskim stanem. 

CHILI CON CARNE



Składniki:
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 500 g mielonej cielęciny,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 puszka pomidorów z sosem pomidorowym,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie;

Do podania:
  • chipsy z tortilli, 
  • placki tortilli, 
  • biały ryż

Wykonanie:

Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę, dodajemy czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano, mieszając smażymy przez ok. 1 minutę. Stopniowo dodajemy zmieloną cielęcinę, mieszając rumienimy z każdej strony.
Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawiamy je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodajemy pomidory z zalewą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli.
Przykrywamy i dusimy przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy paprykę, gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę i gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty.
Podajemy na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli.

¡Buen provecho!


Oryginalny przepis pochodzi: kwestiasmaku.com, powyższa wersja jest zmodyfikowana ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...