piątek, 5 września 2014

MUFFINY Z MORELAMI I JEZYNAMI

Wakacje, wakacje i już po :-( Choć ja dopiero przed urlopem ;-) Na szczęście pogoda (przynajmniej u mnie na południu Polski) zdecydowanie nas rozpieszcza. Te muffinki przez połączenie pysznych owoców na pewno pozwolą przedłużyć kończące się niestety lato!

MUFFINY Z MORELAMI I JEŻYNAMI


Składniki:
  • 100 ml oleju, 
  • 2 jajka, 
  • 170 ml mleka lub jogurtu, 
  • skórka z cytryny, 
  • 250 g mąki, 
  • 150 g cukru, 
  • 25 g płatków owsianych, 
  • pół łyżeczki soli, 
  • 1 łyżeczka sody, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • morele i jeżyny. 
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre. Mieszamy ich zawartości razem, na końcu dodajemy morele i jeżyny. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy do nich ciasta do ok. 3/4 wysokości formy. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 160ºC. Studzimy na kratce. 

Smacznego!
 


Przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA, nr 8/2012.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...