piątek, 29 sierpnia 2014

INSALATA DI POLPA, CZYLI SALATKA Z OSMIORNICA

Tym razem wakacyjna (jeszcze, choć to już ostatni weekend lata) propozycja od naszych rodziców prosto z Ligurii!

INSALATA DI POLPA, CZYLI SAŁATKA Z OŚMIORNICĄ



Składniki:
  • 25 dag kawałków ośmiornicy (mogą być mrożone), 
  • 3-4 średnie ziemniaki, 
  • natka pietruszki, 
  • opcjonalnie kapary, oliwki.
Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka octu balsamicznego białego, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • sól.

Wykonanie:

Ośmiornicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości ok. 3 minuty, sprawdzając aby nie była ani niedogotowana, ani rozgotowana (al dente). Ziemniaki gotujemy i kroimy w kostkę lub półtalarki (w zależności od ochoty). 
Przygotowujemy sos: składniki wlewamy do pojemnika i energicznie mieszamy. 
Wykładamy na talerz ziemniaki, na nie ośmiornice, posypujemy natką pietruszki oraz polewamy sosem. W zależności od upodobań możemy skropić sokiem z cytryny lub limonki. Przed spożyciem warto wymieszać sobie na własnym talerzu wszystkie składniki do połączenia smaków ;-)



Smacznego!

niedziela, 17 sierpnia 2014

LEKKO EGZOTYCZNE CIASTO Z JAGODAMI

Pyszne, puszyste, delikatne ciasto ucierane, któremu nuty egzotycznej dodają wiórki kokosowe oraz limonka. W sam raz na niedzielne, letnie popołudnie!

LEKKO EGZOTYCZNE CIASTO Z JAGODAMI


Składniki:
  • 180 g masła,
  • niepełna szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 3/4 szklanki maślanki,
  • sok i skórka otarta z 1 limonki,
  • 3 szklanki jagód,
  • cukier puder, do oprószenia

Wykonanie: 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek przesiewamy, mieszamy z solą i wiórkami kokosowymi, odkładamy.
Masło i cukier ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie ucierając. Dodajemy odłożone suche składniki na przemian z maślanką, miksując. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Dodajemy skórkę i sok z limonki, miksujemy.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. W formie rozprowadzamy równo ciasto, na wierzch wysypujemy owoce.
Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.



Smacznego :)

Przepis pochodzi z: mojewypieki.com

czwartek, 7 sierpnia 2014

MAKARON Z CUKINIA I SZAFRANEM

Szybka propozycja na kolejny upalny weekend, kiedy od samego stania przy kuchence jest już gorąco ;) Szafran pięknie barwi cukinię i niesamowicie pachnie!

MAKARON Z CUKINIĄ I SZAFRANEM



Składniki (2 porcje):
  • szczypta nitek szafranu,
  • 200 g makaronu w kształcie rurek,
  • ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cukinia ze skórką,
  • 1 szklanka drobno startego grana padano,
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku.

Wykonanie:

Szafran zalewamy 1/4 szklanki ciepłej wody i odstawiamy. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i szklimy czosnek, następnie dodajemy cukinię pokrojoną w wąskie plasterki. Lekko solimy i dusimy razem aż cukinia zmięknie i bardzo delikatnie się zrumieni, przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Możemy podlać odrobiną wody, gdyby cukinia chciała się przypalić, lub też na trochę przykryć patelnię aby zwiększyć ilość soku. Dodajemy szafran wraz z wodą, pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek oraz tymianek, gotujemy. Makaron cedzimy i dodajemy do cukinii, mieszamy. Posypujemy tartym grana padano, doprawiamy ewentualnie solą oraz przekładamy do głębokich talerzy.

Buon appetito!


Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestia smaku

sobota, 2 sierpnia 2014

MALINOWE MUFFINKI

Bo muffinek nigdy dość!

MALINOWE MUFFINKI



Składniki (na 15 muffinek):

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 55 g roztopionego masła,
  • 55 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 200 ml mleka,
  • 115 g malin,
  • cukier puder do posypania.
Wykonanie:

W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre. Mieszamy ich zawartość razem, na końcu dodajemy maliny. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy do nich ciasta.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 160ºC. Studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...