poniedziałek, 28 lipca 2014

ICE TEA

Na ochłodę w upalne dni :-)

ICE TEA, CZYLI MROŻONA HERBATA Z CYTRYNĄ I MIĘTĄ



Składniki:
  • 1 litr świeżo zagotowanej wody,
  • 2 saszetki czarnej herbaty,
  • sok z 1 cytryny,
  • 6 łyżeczek cukru (lub miodu)
  • plasterki cytryny (i/lub limonki),
  • kilka listków mięty,
  • kostki lodu.

Wykonanie:

W dużym dzbanku parzymy mocną czarną herbatę. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i listki mięty. Podajemy z kostkami lodu. 



Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

Letnie Orzeźwienie 2014


piątek, 25 lipca 2014

MUFFINY OTREBOWE Z JAGODAMI

 Jagodowo... :-)

 MUFFINY OTRĘBOWE Z JAGODAMI

 
Składniki na około 18 sztuk:
  • 100 g otrębów owsianych,
  • 300 ml mleka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 220 g cukru,
  • 300 ml oleju słonecznikowego,
  • 200 g jagód (lub borówki amerykańskiej).

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia wsypujemy mąkę, sodę, proszek, otręby, cukier i mieszamy. Do drugiego naczynia wbijamy jajka, roztrzepujemy je trzepaczką, dodajemy olej, mleko i mieszamy. Łączymy zawartość obu naczyń i jagody, mieszając mało dokładnie trzepaczką, by składniki się z grubsza połączyły. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, rozdzielamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.

Smacznego :)


Przepis pochodzi z: mojewypieki.com, dodaję go do akcji:

Słodkie jagodowe lato

niedziela, 20 lipca 2014

PLACEK Z LIGURII

Pierwotnie miała się tu pojawić pizza... ale jak znalazłam ten przepis, pomyślałam, że jest on ciekawą alternatywą dla tego słynnego włoskiego dania :-)

PLACEK Z LIGURII




Składniki:
  • 15 g suchych drożdży instant lub 35 g drożdży świeżych,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 350-400 ml ciepłej wody,
  • 600 g mąki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oliwy.
Nadzienie:
  • 2 cebule,
  • 400 g pomidorów z puszki bez skórek,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
    • kilka plasterków szynki parmeńskiej,
    • oliwa z oliwek.

    Wykonanie:


    Drożdże wsypujemy do kubka z ciepłym mlekiem, mieszamy. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz ciepłą wodę. Ciasto powinno być miękkie. Wyrabiamy przez 15 minut, przykrywamy złożoną kilka razy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.
    Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Cebulę szklimy, nie rumieniąc. Dodajemy pokrojone pomidory, oregano, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez kolejne 15 minut, aż sos stanie się gęsty i większość płynu odparuje.
    Formę na ciasto z odpinaną obręczą, o średnicy 24 cm wyściełamy papierem do pieczenia, wypełniamy wyrośniętym ciastem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na około 1/2 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na wierzchu ciasta bardzo delikatnie, po łyżeczce rozkładamy ostygnięty sos pomidorowy. Formę ustawiamy na kratce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, w 1/3 jego wysokości od dołu, aby spód placka również się zrumienił i był chrupiący zanim wierzch będzie już odpowiednio upieczony. Pieczemy przez 30 minut (lub dłużej gdyby spód był jeszcze nie upieczony). Podajemy z oliwą z oliwek.

    Uwaga! Placek może mieć tendencję do niedopiekania spodu, szczególnie w środkowej części (chociaż mi udał się bez zarzutu). Może pomóc: ustawienie formy z plackiem na kratce w piekarniku (zamiast na blaszce), dłuższe pieczenie i umieszczenie placka na niższej półce w piekarniku. I jeszcze farsz... musi być bardzo gęsty (praktycznie nie zawierać soku), aby nie namoczył ciasta. Trzeba go też delikatnie wykładać na ciasto. Samo ciasto drożdżowe jest bardzo dobre, ładnie rośnie i ma idealną konsystencję. Przepis do wykorzystania również z innymi dodatkami, np. filecikami anchovis oraz oliwkami. 



    Smacznego!

    Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com

     

    piątek, 11 lipca 2014

    NAJLEPSZE CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKA

    Sezon truskawkowy dobiega już niestety końca. Jego dobrym zwieńczeniem może być poniższa propozycja, do której można również sięgnąć, gdy zatęsknimy za latem, wykorzystując mrożone owoce!

    NAJLEPSZE CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI
    I KRUSZONKĄ 




    Składniki:
    • 200 g masła,
    • szczypta soli,
    • 160 g cukru, 
    • 4 jajka,
    • 200 g mąki pszennej,
    • 40 g mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 600 g truskawek.

    Kruszonka:
    • 75 g mąki pszennej,
    • 50 g schłodzonego masła,
    • 25 g cukru pudru.

    Wykonanie:


    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy.
    Mikserem ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane składniki suche i mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
    Składniki kruszonki wrzucamy do naczynia, szybko siekamy, następnie rozcieramy między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypujemy trochę mąki.
    Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na ciasto wykładamy owoce, rozcięciami ku górze. Posypujemy równomiernie kruszonką.
    Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

    Smacznego :-)



    Przepis pochodzi z: mojewypieki.com

    wtorek, 8 lipca 2014

    MEDALIAO, CZYLI PIERSI KURCZAKA W BOCZKU

    Mistrzostwa świata w piłce nożnej nieubłaganie zbliżają się ku końcowi, dzisiaj i jutro już półfinały. Komu kibicujecie? 
    Poniższy przepis, pochodzący prosto z Brazylii, jest świetną propozycją na przekąskę w przerwie meczu :)

    MEDALIAO, CZYLI PIERSI KURCZAKA W BOCZKU



    Składniki:
    • 3 całe piersi kurczaka, 
    • 30 plasterków boczku, 
    • 3 ząbki czosnku, 
    • 50 ml jasnego piwa, 
    • 50 ml oleju, 
    • sól, mielony pieprz, słodka papryka, 
    • 1 łyżka ziaren pieprzu, 
    • 3 listki laurowe.

    Wykonanie:

    Mięso kroimy na kawałki, nacieramy solą, pieprzem i papryką. Piwo, olej i czosnek miksujemy na emulsję, polewamy nią mięso oraz dodajemy ziarna pieprzu i listki laurowe. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. 
    Kawałki mięsa zawijamy w boczek i pieczemy na grillu (można również upiec w piekarniku korzystając z funkcji grilla).

      Smacznego!


    poniedziałek, 7 lipca 2014

    JAGODOWE LOVE

    JAGODOWE BABECZKI 


    Czyli czas na sezonowe, wakacyjne owoce :)

    Składniki (na ok. 12 sztuk):
    • 125 g miękkiego masła,
    • 3/4 szklanki cukru,
    • cukier wanilinowy,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 2 jajka, 
    • 1 i 1/4 szklanki mąki,
    • 1/2 szklanki mleka bez laktozy, 
    • 250 g borówek amerykańskich.
    Wykonanie:

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, jednocześnie dobrze je miksując. Mieszamy na jednolitą masę z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją łyżkami na przemian z wlewanym mlekiem. Ciasto nakładamy silikonowych foremek, tak aby zajmowało połowę objętości foremki.Do każdej babeczki wkładamy po 5 borówek. Pieczemy przez około 30 minut, aż wierzch się zrumieni.
    Po wyjęciu studzimy. 



    Smacznego!

    Z wakacyjnym pozdrowieniem :)



    Źródło inspiracji:

    http://www.kwestiasmaku.com 

    Przepis dodaję do akcji:
    Słodkie jagodowe lato

    niedziela, 6 lipca 2014

    LEMONIADA CYTRYNOWO - POMARANCZOWA | MUSZYNIANKA


    Niedawno dostałam do przetestowania wodę mineralną- Muszyniankę. Po lekkim liftingu firma delikatnie zmodyfikowała kształt butelki, teraz jest ona bardziej smukła. Zmianie uległo również logo, nazwa wody utrzymana jest w czerwono - srebrnej tonacji, zaś pod nią (w odróżnieniu od poprzedniej etykiety) umieszczono grafikę prezentującą pejzaż południowej Polski. 




    Muszynianka jest orzeźwiającą wodą. Pijąc ją zdecydowanie wyczuwamy charakterystyczny smak spowodowany dużą zawartością ważnych składników mineralnych. Naturalny gaz sprawia, że po dodaniu plasterków cytryny lub limonki do szklanki z Muszynianką naszym oczom ukazuje się dość efektowny obraz- pęcherzyki gazu osadzają się na plasterkach niczym perełki. Przy pewnej wybujałości fantazji można sobie wyobrazić, że pijemy szampana. Oczywiście na drugi dzień nie ma mowy o "przykrym efekcie dnia wczorajszego" ;-)

    Muszynianka to naturalna woda mineralna. Stanowi doskonałe źródło magnezu i wapnia, ale też innych, cennych dla zdrowia składników. 
    Magnez jest nazywany pierwiastkiem życia. Jego wysoki poziom jest charakterystyczny dla Muszynianki. Pierwiastek ten ma ogromne znaczenie w prawidłowym rozwoju żywych organizmów, bierze udział w 300 procesach biochemicznych. Decyduje o prawidłowej czynności układu immunologicznego i nerwowo – mięśniowego.
    Wapń to główny budulec kości i zębów, reguluje równowagę w zakresie pobudliwości nerwowo-mięśniowej, utrzymuje prawidłową krzepliwość krwi. Wpływa korzystnie na przemianę materii i jest niezbędny do utrzymywania prawidłowej pracy serca i ułatwia leczenie niektórych procesów zapalnych. Zapobiega chorobom nowotworowym i osteoporozie. 
    Wodorowęglany wpływają korzystnie na samopoczucie osób cierpiących na nadkwasotę oraz poprawiają stan chorych w początkowych stadiach cukrzycy, obniżają zawartość cukru we krwi i moczu. Obniżają wydzielanie acetonu i korzystnie wpływają na działanie insuliny oraz regulują Ph we krwi.
    Prawidłowy poziom potasu jest bardzo istotny dla funkcji układu krążenia mózgowego oraz pracy serca. Potas obniża ciśnienie krwi, pomaga też w leczeniu alergii. Bierze udział w procesie skurczu mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego, w przewodnictwie bodźców nerwowych, aktywności enzymów, a wraz z magnezem gwarantuje zachowanie homeostazy komórkowej.
    Żelazo jest składnikiem barwnika krwi, mięśni, enzymów. Uczestniczy w procesach oddychania tkankowego.



    LEMONIADA CYTRYNOWO - POMARAŃCZOWA





    Składniki (4 porcje):
    • 2 pomarańcze,
    • 2 cytryny, 
    • 4 łyżki cukru,
    • 6 nasion kardamonu, 
    • gałązka mięty,
    • 1 litr zimnej wody, ja użyłam Muszynianki,
    • kilka kostek lodu.

    Przygotowanie:


    Pomarańcze i cytryny dokładnie myjemy. 1 pomarańczę i 1 cytrynę kroimy na półplasterki, wkładamy do dzbanka, zasypujemy cukrem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
    Nasiona kardamonu delikatnie rozgniatamy i wyłuskujemy owoce, wkładamy na rozgrzaną małą patelnię i podgrzewamy przez minutę aż uwolnią swój aromat. Dodajemy do dzbanka z cytrusami, wkładamy gałązkę mięty i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę (można dłużej), od czasu do czasu można mieszamy i ugniatamy końcem łyżki.
    Wlewamy zimną wodę do dzbanka, dodajemy sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy i z cytryny, dokładnie mieszamy. Podajemy z kostkami lodu.



    Zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com, dodaję go do akcji:

    Letnie Orzeźwienie 2014
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...