poniedziałek, 28 kwietnia 2014

SNIEZNE PRALINKI

Powiało chłodem :)
Czy sprawdzi się prognoza pogody dla południowej części Polski na długi, majowy weekend? 

ŚNIEŻNE PRALINKI


Składniki:

  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/2 kostki masła ,
  • 1 duża łyżka nutelli,
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii, 
  • 1 szklanka mleka w proszku.
Wykonanie:


Połowę masła topimy na patelni,  wsypujemy wiórki kokosowe i złocimy. Następnie studzimy.
Pozostałe masło ucieramy z cukrem pudrem, nutellą i wanilią. Ucierając dodajemy wiórki kokosowe oraz dosypujemy mleko w proszku. Z powstałej masy formujemy kuleczki (jeśli kulka za bardzo klei się do rąk możemy dodać więcej mleka w proszku, natomiast jeśli się kruszy, dodajemy więcej masła). Kulki układamy na talerzu i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem obtaczamy w cukrze pudrze.



Smacznego :)

Źródło inspiracji:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4048&hl=agusiah 

piątek, 25 kwietnia 2014

MINI TIRAMISU


A kto mnie podniesie na duchu?

Jak się okazuje o powstaniu tiramisu zdecydował przypadek. Akcja toczyła się w restauracji nieopodal Wenecji. Bohaterami byli młoda matka i młody kucharz. W restauracji podawano tradycyjne specjały, charakterystyczne dla Veneto. Do bohaterki opowieści, karmiącej małe dziecko, codziennie przychodziła teściowa. Przynosiła jej podwieczorek- żółtko ubite z cukrem, filiżankę mocnej kawy i kilka biszkoptów. Twierdziła przy tym zawsze, że kobieta będzie miała więcej mleka i nabierze siły. 

Włoski czasownik tirarsi su znaczy tyle co podnieść się fizycznie i psychicznie. 
Gdy bohaterka odzyskała siły po połogu, wspólnie z kucharzem, stworzyła nowy deser. Do sbatudin (kawy i biszkoptów) dodali mascarpone. Ciasteczka namoczyli w espresso i stworzyli przekładaniec, który oprószyli gorzkim kakao. Deser nazwali tiramesu (dialekt)*. 

MINI TIRAMISU



Składniki (na 4 porcje):

  • espresso, tyle ile potrzeba, 
  • amaretto (ilość wg uznania :)), 
  • 250 g mascarpone
  • 3 sparzone żółtka,
  • 3 łyżki cukru, 
  • kakao (do dekoracji), 
  • mięta (do dekoracji). 
Wykonanie:

Sparzone żółtka ucieramy z cukrem mikserem na jednolitą, kremową masę. Stopniowo dodajemy mascarpone, aż uzyskamy gładką masę. Do zaparzonej wcześniej i wystudzonej kawy dodajemy amaretto. Biszkopty zanurzamy w kawie (tak by tylko nią nasiąknęły) i szybko i przekładamy do szklanek.
Na biszkoptowy spód nakładamy przygotowaną wcześniej masę. Na serek ponownie układamy biszkopty, a następnie drugą warstwę masy.  Wstawiamy na noc do lodówki, a przed podaniem posypujemy kakao
i dekorujemy miętą. 



Smacznego!

* historia z kulinarnego karnetu Tessy- KUCHNIA 04-2014

wtorek, 1 kwietnia 2014

DORSZ ATLANTYCKI W CURRY

DORSZ ATLANTYCKI W CURRY



Składniki (dla 2 osób):
  • 2 świeże filety dorsza atlantyckiego ze skórką,
  • sól morska KAMIS,  
  • świeżo mielony biały pieprz,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry indyjskie KAMIS,
  • olej z pestek winogron.
jako dodatek:
  • 4 młode ziemniaki, 
  • 20 dag pieczarek, 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek. 
Wykonanie:

Umyte i osuszone filety doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mieszance mąki i curry. Na rozgrzanej patelni smażymy filety, aż do zrumienienia z obu stron. Usmażoną rybę układamy na ręczniki papierowe, tak aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. 
W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Oczyszczone pieczarki kroimy w ćwiartki. Warzywa wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Kropimy oliwą z oliwek i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. 
Po upieczeniu podajemy z rybą.



Smacznego! 

Źródło inspiracji:http://www.kwestiasmaku.com/

Post zawiera lokowanie produktu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...