sobota, 29 marca 2014

ZIOLOWE SPAGHETTI

Szybko, lekko i wiosennie :)

ZIOŁOWE SPAGHETTI



Składniki (dla 4 osób):

  • spaghetti nr 5 (ilość wg uznania),
  • 2 duże pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szalotka,
  • 200 g sera Robiola (do kupienia w delikatesach Alma),
  • oliwa z oliwek,
  • sól, 
  • świeżo mielony czarny pieprz KAMIS, 
  • 2 łyżki świeżo pokrojonych ziół (pietruszka, szałwia, rozmaryn i tymianek)
Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Obrany czosnek i szalotkę drobno siekamy. Ser kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie szklimy czosnek i szalotkę. Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy. Na krótko przed podaniem dodajemy zioła i ser. Spaghetti mieszamy z sosem i od razu podajemy. 





Smacznego!


poniedziałek, 17 marca 2014

CZEKOLADOWE CIASTO Z GUINNESSEM

Happy Saint Patrick's Day!

CZEKOLADOWE CIASTO Z GUINNESSEM




Składniki:

  • 200 ml ciemnego piwa Guinness,
  • 200 g masła,
  • 60 g kakao,
  • 320 g cukru, 
  • 110 ml śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Wykonanie:

Do szerokiego garnuszka wlewamy piwo. Dodajemy pokrojone masło i podgrzewamy, aż się rozpuści w piwie. Zdejmujemy z palnika, do ciepłej mieszanki dodajemy przesiane kakao i cukier, mieszamy.
W osobnej misie, mikserem ubijamy kwaśną śmietanę i jajka. Wlewamy do mieszanki piwnej (może być ciepła, lecz nie gorąca) i krótko miksujemy, do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, mieszamy trzepaczką.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Opcjonalnie możemy udekorować polewą czekoladową.




Smacznego!

made by Kate

Przepis pochodzi z: mojewypieki.com

niedziela, 2 marca 2014

CIASTO MARCHEWKOWE

"Marchewkowe pole rośnie wokół mnie
W marchewkowym polu jak warzywo tkwię 
Głową na dół zakopany niczym struś 
Chcesz mnie spotkać, głowę obok w ziemię wpuść "

Wilgotne, mocno cynamonowe z dodatkiem ananasa. 

CIASTO MARCHEWKOWE



Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 200 g brązowego cukru, 
  • 170 g oleju słonecznikowego, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 laski wanilii, 
  • szczypta soli,
  • 3 jajka, 
  • 2 szklanki tartej marchewki,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych, 
  • 2 garści prażonych orzechów włoskich, 
  • 1 puszka ananasa, odsączonego z zalewy i posiekanego w kostkę. 
Wykonanie:

W dużym naczyniu mieszamy mąkę, sodę, cynamon, proszek oraz sól.
Następnie dodajemy cukier, jajka, olej i wydrążoną laskę wanilii. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy marchewkę, wiórki kokosowe, orzechy włoskie i ananasa.
Ciast przekładamy do okrągłej formy i pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem. 



Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...