niedziela, 2 lutego 2014

A SUPER BOWL OF FOOD

Wszyscy piszą dziś o Super Bowl, więc napiszę też i ja :) I bynajmniej nie będzie włosko :)

Niewiele jest rzeczy, które Amerykanie robią z umiarem, a Super Bowl z pewnością do nich nie należy. Jest to drugie najczęściej oglądane wydarzenie sportowe na świecie. Amerykanie kupują i jedzą wtedy najwięcej, oczywiście poza Świętem Dziękczynienia.

Dania i napoję są dość ważną częścią Super Bowl, gdyż jak wiadomo podczas meczu jest wiele przerw. Także najlepiej przygotować coś smacznego i szybkiego, jeśli nie chcemy cały czas biegać do kuchni. 

TORTILLA Z KURCZAKIEM:



Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa KAMIS,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • kilka liści kapusty pekińskiej, 
  • 2 pomidory, 
  • 1/2 ogórka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 szalotka.
  • 4 placki tortilla (tym razem użyłam gotowych).

na sos:

  • mały jogurt grecki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • sól, 
  • świeżo mielony biały pieprz. 


Wykonanie:

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą, przekładamy naczynia żaroodpornego. Polewany olejem i dodajemy posiekaną w piórka szalotkę i pokrojoną w plasterki paprykę, mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni i piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, aż do zrumienienia. 
Kapustę pekińską kroimy w paski, pomidora i ogórka w półplasterki.
Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy musztardę oraz przyprawy. Solimy do smaku.
Suchą patelnię rozgrzewamy i podgrzewamy na niej placki tortilli aby zmiękły.
Na talerzu układamy ciepły placek tortilli, następnie rozkładamy warzywa, dodajemy kilka kawałków kurczaka, polewamy sosem i zawijamy (najpierw odrobinę od dołu a następnie boki do siebie).
Gotową tortillę możemy zapiec na grillu po kilka minut z każdej strony, lub na suchej patelni po 1 minucie na każdej stronie.



Źródło: http://www.mactrast.com/

Smacznego kibicowania!

sobota, 1 lutego 2014

MUSAKA - GRECKI ANTYDEPRESANT

Dzisiaj czas na musakę- potrawę idealną na długie, mroźne popołudnia.

Ojczyzną tej potrawy jest Arabia, o czym świadczą arabskie korzenie nazwy, pochodzącej od słowa "musaqua-h", czyli schłodzone ciasto.
Skąd nazwa? Podobno Arabowie jedzą ja na zimno. 


MUSAKA



Składniki (dla 4 osób):

  • 3-4 surowe ziemniaku,
  • 1 średni bakłażan,
  • 1/2 kg mielonej cielęciny/ jagnięciny,
  • białe wino, 
  • olej z pestek winogron, 
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól, 
  • pieprz.
na beszamel:
  • 1 łyżka masła, 
  • 3 łyżeczki mąki pszennej, 
  • mleko, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • gałka muszkatołowa.
Wykonanie:

Wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę wykładamy pokrojonymi w cienkie plastry ziemniakami. Kolejna warstwa to plastry bakłażana o grubości około pół centymetra, które kładziemy na dolną warstwę ziemniaków. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. W tym czasie na oleju z czosnkiem smażymy mieloną cielęcinę z majerankiem. Po około 10 minutach dodajemy dwie puszki posiekanych wcześniej pomidorów i mieszamy. Wyjmujemy blachę z podpieczonymi warzywami, rozprowadzamy mięso i przygotowujemy beszamel. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Zalewamy mlekiem, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Beszamelem zalewamy mięso i wkładamy do pieca. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w 200 st, a na kolejne 25 minut zmniejszamy temperaturę do 180 st.
Dobrze wypieczona musaka musi mieć ciemnobrązową skórkę. Tylko wtedy mamy pewność, że wnętrze  nie będzie zbyt wilgotne.



Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...