wtorek, 14 stycznia 2014

SNICKERDOODLES

Na pierwszy rzut oka przypominają pączki. Miękkie i delikatne. Zamiast cynamonu, za którym nie przepadam, użyłam przyprawy do ciasteczek korzennych. 

SNICKERDOODLES




Składniki na około 30 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis (zamiast można użyć np. gałkę muszkatołową),
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 75 g cukru,
  • 1 jajko.

Do obtoczenia:

  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka przyprawy do ciasteczek korzennych (zamiast można dodać np. cynamon).

W misce mieszamy mąkę, przyprawę, proszek do pieczenia, sól, odstawiamy na chwilę. Masło miksujemy z cukrem, aż do puszystości, wbijamy jajko i dalej ubijamy. Do ubitej masy dodajemy suche składniki i dobrze mieszamy (masa nie powinna się kleić).

Cukier do obtoczenia mieszamy z przyprawą. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze korzennym, kładziemy na blachę, delikatnie spłaszczamy (blachę wykładamy wcześniej papierem do pieczenia).

Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut, do złoto-brązowego koloru. Studzimy na kratce.






Smacznego :)

Zmodyfikowany przepis Nigelli z "How to be a domestic goddess".

Przepis dodaję do akcji:

środa, 8 stycznia 2014

LINGUINE Z TUNCZYKIEM, OLIWKAMI I MOZARELLA

Tym razem coś włoskiego :)

Linguine z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą



Składniki (dla 2 osób):

  • 3-4 gniazda makaronu linguine,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 75 g zielonych oliwek,
  • 1 puszka pomidorów pelati,
  • kulka mozzarelli,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szalotka, 
  • oliwa,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 ostrej papryczki,
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz Kamis. 
Wykonanie:

Czosnek bardzo drobno siekamy, szalotkę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patenię wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy pieprz i pokrojone pomidory pelati. Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Wrzucamy szczyptę cukru i otartą skórkę z cytryny. 
Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka. Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki.
Makaron gotujemy al dente. 
Mozzarelle rwiemy palcami na duże kawałki. 
Ugotowany makaron mieszamy z sosem, posypujemy serem i natką pietruszki. Od razu podajemy. 

Smacznego!



czwartek, 2 stycznia 2014

KAJMAKOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADA

Coś słodkiego z okazji Nowego Roku :) 

KAJMAKOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 


Składniki na około 30 sztuk:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 100 g masy kajmakowej (zwanej również krówkową), 
  • 4 łyżki cukru,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 1 laska wanilii Kamis,
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady.

Wykonanie:
W misce umieszczamy masło, masę kajmakową, cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, wanilię i miksujemy. Na koniec wrzucamy posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy. Blachę do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce w sporych odstępach od siebie. i spłaszczamy dłonią. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 13 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów. Wyjmujemy, przez chwilę pozostawiamy na blaszce, następnie przekładamy na kratkę do wystudzenia.





Smacznego :-)

Zmodyfikowany przepis z: 
http://www.mojewypieki.com/ 

KAMIS

Chcę się pochwalić, że niedawno nawiązałam współpracę z firmą Kamis. Jeszcze nie zdążyłam się nacieszyć przedświąteczną paczką, a dzisiaj odebrałam kolejną :)


Dziękuję za miłą niespodziankę na początek Nowego Roku!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...