piątek, 27 grudnia 2013

NAJLEPSZY SERNIK

Święta, święta ach te święta!!!
I już po :(

NAJLEPSZY SERNIK



Składniki:
  • 1 kg dobrego, białego sera, trzykrotnie zmielonego, 
  • 10 dag masła (w temperaturze pokojowej), 
  • 30 dag cukru, 
  • 6 jajek, 
  • budyń śmietankowy, 
  • 1 łyżka grysiku, 
  • 1 łyżeczka przyprawy do sernika i mas serowych KAMIS, 
  • skórka otarta z cytryny.
Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy masło, dalej ubijając. Masę stopniowo łączymy z zmielonym serem. Potem wsypujemy grysik, budyń, przyprawę do sernika oraz skórkę z cytryny. 
Przekładamy do tortownicy (o średnicy 24 cm) i pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do około 150 stopni.

 


Smacznego!

poniedziałek, 23 grudnia 2013

CYTRYNOWO-MIGDALOWE CIASTECZKA

Z najlepszymi Świątecznymi życzeniami od Madziora i Kejt:)

CYTRYNOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA



Składniki:

  • 2 cytryny,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g mielonych migdałów,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 200 schłodzonego masła. 
na lukier:
  • szklanka cukru pudru,
  • 2-3 łyżki wrzątku.
Wykonanie:

Cytryny szorujemy, parzymy wrzątkiem, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok z 1 cytryny. Mąkę, mielone migdały i cukier puder przesiewamy przez sitko, dobrze mieszamy. Tworzymy kopczyk, robimy w nim wgłębienie, wbijamy w nie żółtka, wsypujemy skórkę cytrynową. 
Masło kroimy na kawałki, układamy na pozostałych składnikach, siekamy wszystko nożem i polewamy sokiem z cytryny. Zagniatamy ciasto, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm. Foremkami wycinamy ciastka i pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. 
Ciasteczka polewamy lukrem i dekorujemy orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi. 



Smacznego!


niedziela, 22 grudnia 2013

MIGDALOWE ROGALIKI

Vanillekipferl lub Vanille Hörnchen to tradycyjne, niemieckie/ austriackie, kruche rogaliki. Ciasteczka piecze się co najmniej tydzień przed świętami i przechowuje się w metalowym pudełku. 

MIGDAŁOWE ROGALIKI:




Składniki:
  • 18 dag mąki pszennej,
  • 10 dag masła,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 5 dag zmielonych migdałów,
  • do posypania: 6 dag cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym. 
Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na kilka części i formujemy rogaliki. Układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy na jasnożółty kolor. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. 



Guten Appetit! 

Źródło: Kuchnia 12-1998

W świątecznym nastroju dalej cieszymy się z sukcesów naszych skoczków w Engelbergu :)

Źródło: http://eurosport.yahoo.com/


Przepis dodaję do akcji:




sobota, 21 grudnia 2013

SWIATECZNY KRUPNIK

O nalewce z letnich owoców można już tylko pomarzyć, jednak wciąż jeszcze jest szansa na rozgrzewający trunek o wyjątkowym smaku i świątecznym aromacie.

ŚWIĄTECZNY KRUPNIK




Składniki:
  • 0,5 l wódki, 
  • 6 łyżek miodu (najlepiej gryczanego lub lipowego), 
  • 5-6 goździków, 
  • 1/2 laski wanilii, 
  • mała laska cynamonu, 
  • kawałek gałki muszkatołowej lub szczypta mielonej, 
  • skórka z 1/2 pomarańczy, 
  • 1/2 cytryny ze skórką.
Wykonanie:
Rozpuścić miód, zagotować. Do gorącego miodu dodać przyprawy, a po chwili zalać wódką. Podgrzać, nie gotować. Zostawić na 24 godziny. Potem przefiltrować (filtr papierowy). 
Podawać na zimno lub gorąco.





Zdrowie!

Szczególnie naszych zwycięskich z Engelbergu skoczków :) 




aromat nalewki wzmocni:


przepis dodaję do akcji:


czwartek, 19 grudnia 2013

"EKSPRESOWE" PIERNICZKI

Niektórzy nie wyobrażają sobie Świąt bez "Last Christmas", inni bez "Kevina samego w domu" (tudzież w innym miejscu :-P), ja zaś nie potrafię wyobrazić sobie Świąt bez pierniczków. 
Pierniczki wg tego przepisu można zrobić nawet na ostatnią chwilę, nie połamiecie sobie na nich zębów! Można również przygotować je wcześniej, ale mogą nie doczekać do Wigilii, gdyż tak szybko jak się je robi, tak szybko również znikają ;-)

"EKSPRESOWE PIERNICZKI"


Składniki na około 55 pierniczków:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 2 duże jajka,
  • 13 dag cukru pudru,
  • 10 dag roztopionego masła,
  • 10 dag miodu,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru, 
  • 2-3 łyżki gorącej wody.

Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 150ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Udekorować lukrem, bądź inną polewą (w zależności od upodobań).



Smacznego!

Przepis z: mojewypieki.com  i bierze udział w akcji:


Odpowiednią atmosferę do pieczenia zapewni:


sobota, 14 grudnia 2013

"GRZANE" CIASTO

Coraz bliżej święta :) 

"GRZANE" CIASTO



Składniki na ciasto:

  • 250 g masła, 
  • 250 g cukru, 
  • 15 g cukru z prawdziwą wanilią, 
  • 4 jajka, 
  • 250 g mąki, 
  • 15 g proszku do pieczenia, 
  • 150 g gorzkiej czekolady startej na wiórki, 
  • 125 ml zimnego grzańca (można kupić gotowy bądź zrobić samemu, podgrzewając wino z korzennymi przyprawami).
Składniki na glazurę:
  • 10 łyżek grzańca (zimnego), 
  • 250 g cukru pudru, 
  • 125 g migdałów.
Wykonanie:

Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Wbijamy po jednym jajku, kolejne dodając dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy czekoladę i wino, miksujemy minutę na niskich obrotach. Ciasto rozsmarowujemy na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. 

Robimy glazurę, ucierając wino z cukrem pudrem. Smarujemy ciasto, posypujemy je pokrojonymi w słupki migdałami.



Smacznego!

Przepis z: KUCHNIA nr 12-2013




FILETY Z KURCZAKA W SOSIE POMARANCZOWO-IMBIROWYM

Cierpię ostatnio na chroniczny brak czasu :P Wiem, że nie ja jedna i że to marna wymówka, ale zawsze jest to jakieś usprawiedliwienie. Jakiś czas temu dostałam paczkę z przyprawami od firmy KAMIS i dzisiaj na obiad polecam:

FILETY Z KURCZAKA W SOSIE POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM




Składniki na 2 porcje:
  • pojedynczy filet z piersi kurczaka,
  • sól,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Składniki na marynatę:

  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy + 1 łyżeczka startej skórki,
  • 1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
  • ząbek czosnku, drobno starty,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy KAMIS, 
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu (jest ostry, można dać mniej, do smaku),
  • łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego lub winnego,
  • szczypta mielonej papryki (ostrej lub słodkiej),
  • łyżka dżemu pomarańczowego (opcjonalnie, ale warto użyć).
Wykonanie:



W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty: sok i skórkę z pomarańczy, imbir, czosnek, kurkumę, biały pieprz, miód, ocet, paprykę, dżem pomarańczowy. Zagotować. Gotować przez około 5 minut na większym ogniu. Ostudzić. 
Filet z kurczaka doprawić solą i włożyć do małego naczynia żaroodpornego (lub woreczka foliowego na mrożonki jeśli odstawiamy do marynowania na dłużej), zalać marynatą, obtoczyć mięso w marynacie i odstawić na około 3 godziny lub na dłużej (np. na noc do lodówki).
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić naczynie z kurczakiem i całą marynatą do piekarnika i piec bez przykrycia przez 25 minut, w międzyczasie 2 - 3 polewać marynatą z naczynia. 
Wyjąć kurczaka z piekarnika. Piersi wyłożyć na deskę lub talerz i pokroić po upływie kilku minut.
Marynatę wlać do rondelka, dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej uprzednio w 2 łyżkach marynaty, zagotować. Sos ma zgęstnieć. Polać po pokrojonym mięsie, skropić limonką, posypać posiekaną chili i kolendrą lub szczypiorkiem. 



Smacznego!

Przepis z: kwestiasmaku.com

niedziela, 1 grudnia 2013

LA DOLCE VITA, CZYLI BARDZIEJ SLODKO JUZ NIE BEDZIE :P

Brzoskwinia w bezie nadziewana marcepanem



Składniki (na 1 porcję):

  • 1 dojrzała brzoskwinia, przekrojona na pól, bez pestki,
  • 15 g marcepanu,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 białko,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru pudru. 
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewany do temperatury 200 stopni. Brzoskwinie parzymy i obieramy ze skórki. Marcepan rolujemy w kulkę i układamy na jednej połówce brzoskwini w miejscu pestki. Przykrywamy drugą połówką i lekko ściskamy. W dużej misce ubijamy białko na sztywną pianę, porcjami dodając cukier puder. Powstała masa powinna być sztywna i błyszcząca. 

Brzoskwinię przykrywamy pianą. Za pomocą widelca formujemy powierzchnię bezy. Masę układamy w płytkim naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy 18 minut, by beza lekko się zrumieniła. Od razu podajemy. 

Smacznego!



made by Kejt

przepis bierze udział w akcji:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...