sobota, 30 listopada 2013

BARDZO ZDROWA OWSIANKA

Kolejna propozycja na pożywne śniadanie z cyklu "wiem co jem". 

Jagody Goji to jedne z najzdrowszych znanych owoców.

Owoce kolcowoju (Lycium) znane jako owoce Goji. Z uwagi na swoje cenne zdrowotne właściwości są nazywane i traktowane jak „czerwony diament”. O ich znaczeniu w medycynie chińskiej świadczy fakt, że prawie każdy ziołowy specyfik ma je w swoim składzie, a Chińczycy oddają hołd tej wspaniałej roślinie. Każdego roku w tym kraju odbywa się kilkudniowy festiwal, który jest jej poświęcony.

Owoce goi zawierają najwięcej zeaksantyny, β-karotenu, ryboflawiny, selenu i żelaza. Są bogate w witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także takie składni mineralne, jak: wapń, potas i cynk. Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy, antyoksydanty luteinę, flawonoidy oraz polisacharydy i german wzmacniające układ odpornościowy.

Dzięki bogactwu antyoksydantów, ich spożywanie może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu, chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia.
Zawartość błonnika pokarmowego reguluje układ trawienny i usprawnia jego pracę, dlatego owoce kolcowoju są polecaną przekąską dla osób odchudzających się. 


Mieszanka składników odżywczych występująca w owocach kolcowoju może wykazywać działanie wzmacniające na stawy i kości. Poprawia nastrój i pamięć, a także skład krwi, likwiduje zmęczenie, a w badaniach na zwierzętach wykazywała właściwości obniżające ciśnienie i stężenie cukru we krwi. 

BARDZO ZDROWA OWSIANKA



Składniki (dla 2 osób):

  • 70 g płatków owsianych,
  • szczypta mielonego cynamonu,
  • szczypta soli,
  • garść suszonych owoców goji,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu. 
Wykonanie:

W małym rondelku zagotowujemy 400 ml wody. Powoli wsypujemy do niej płatki owsiane, ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień, dodajemy szczyptę soli i cynamon i gotujemy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotową owsiankę przekładamy do miseczek i dodajemy owoce. Nakładamy jogurt i polewamy miodem. 



Smacznego!

made by Kejt

Przepis dodaję do akcji:


wtorek, 26 listopada 2013

SNIADANIOWE BATONIKI GINA


Genialny pomysł na śniadanie :) Zwłaszcza, gdy rano na nic nie ma czasu. Pieczemy je dzień wcześniej i zabieramy ze sobą do pracy wraz z sokiem np. pomarańczowym, który śmiało można go zastąpić jabłkowym.  

ŚNIADANIOWE BATONIKI GINA



Składniki (na około 14 batonów):

  • 50 g suszonych mango,
  • 100 suszonych fig,
  • 100 g suszonych brzoskwiń, 
  • 50 g migdałów,
  • 50 g nasion słonecznika,
  • 50 g płatków owsianych, 
  • 60 g mąki razowej, 
  • 60 ml soku jabłkowego, 
  • 4 łyżki płynnego miodu.
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Suszone owoce wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Dodajemy migdały, nasiona słonecznika, płatki owsiane i mąkę. Wlewamy sok jabłkowy oraz miód. Miksujemy na gęstą masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią masę i rozprowadzamy nożem, tak aby miała około 1 cm grubości. Pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto zacznie się rumienić. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia, potem kroimy nożem na batoniki. 




Smacznego!

made by Kejt

Przepis dodaję do akcji:


środa, 13 listopada 2013

RAZOWE CIASTECZKA Z PLATKAMI OWSIANYMI I CZEKOLADA

To dopiero mój pierwszy raz z ciasteczkami owsianymi ;-) Muszę przyznać, że były idealne i jeśli nie znajdę lepszego przepisu, na pewno jeszcze do nich wrócę!


RAZOWE CIASTECZKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI I CZEKOLADĄ


Składniki na około 25-30 ciasteczek:
  • 120 g miękkiego masła, 
  • 70 g cukru, 
  • 1 jajko, 
  • 100 g płatków owsianych, 
  • 140 g mąki razowej, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • tabliczka dowolnej (ulubionej :-) ), pokrojonej czekolady.
Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera. Dodać jajko dalej ucierając. Wsypać resztę składników, wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką. 
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 minut, aż zaczną się lekko brązowić. Poczekać około minuty przed zdjęciem z blaszki, następnie studzić na kratce.

Smacznego!




made by Kate

Przepis z: mojewypieki.com

wtorek, 12 listopada 2013

Ćevapčići

Dzisiaj miało być danie hiszpańskie albo bałkańskie, w zależności od wyniku wczorajszego meczu finałowego ATP Masters. Zdecydowanie i zasłużenie wygrał Nole, także u mnie w kuchni królują bałkańskie smaki. 


Ćevapčići- za ojczyznę tego dania uważa się Bośnię i Hercegowinę. Tam są one serwowane na płaskim chlebku somun, z dodatkiem śmietany, białego sera i cebuli. Zwykle przygotowywane są z dwóch rodzajów wołowiny. W Chorwacji i Bułgarii, częściej trafimy na wieprzowo-wołowe, a w Serbii na wieprzowe lub jagnięce. 
Ja przygotowałam wersję z cielęciną. 




Składniki (dla 4 osób):
  • 1/2 kilograma mielonej cielęciny, 
  • 1 szalotka, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz. 
Wykonanie:

Do zmielonego mięsa dodajemy szalotkę, czosnek, natkę, słodką i ostrą paprykę, kolendrę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Mięso ocieplamy w temperaturze pokojowej przez 15 minut. Formujemy około 12-14 kiełbasek. Smażymy je na patelni grillowej lub pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 160 stopni w piekarniku na funkcji grill.
Ćevapčići podałam z sosem tzatziki i grillowanymi warzywami. 



Smacznego!

I jeszcze migawki z wczorajszego, ostatniego w tym sezonie meczu:


poniedziałek, 11 listopada 2013

TAGLIATELLE Z SPECKIEM


W Tyrolu już od jakiegoś czasu pada śnieg, więc dziś przepis prosto z Südtirol, dla miłośników białego szaleństwa :)

TAGLIATELLE Z SPECKIEM 



Składniki dla 4 osób:


  • 200 g speck,
  • 2 szalotki pokrojone w piórka,
  • 250 g pomidorów, odsączonych z zalewy,
  • 250 g tagliattele, 
  • kilka listków bazylii,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • garstka posiekanej natki pietruszki, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • oliwa. 
Wykonanie:

No rozgrzanej oliwie szklimy cebule, a następnie dodajemy pokrojony speck i smażymy. 
Wrzucamy pokrojone pomidory, listek laurowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Sos redukujemy przez około 10 min, aż uzyska gęstą konsystencję. Na minutę przed zdjęciem z ognia wyciągamy listek laurowy, dodajemy posiekany czosnek
i natkę pietruszki. 
Międzyczasie gotujemy makaron al dente. 
Tagliatelle podajemy z sosem oraz dekorujemy bazylią. 

Sos możemy serwować też z innym rodzajem makaronu, np. Maccheroni, Orchiette albo Bucatini. 



Smacznego!

Na koniec słów kilka o speck.

Wywodzi się on z Górnej Adygi (Tyrol Wysoki).

Do produkcji Speck używane są wyłącznie świńskie uda bez kości. Mięso jest rozciągane, a następnie poddawane działaniu prasy, aby otrzymało swój charakterystyczny kształt, odróżniający Speck od innych wędlin. W celu podkreślenia smaku dodawana jest sól morska, czosnek, biały i czarny pieprz, liść laurowy, jagody, jałowiec, gałka muszkatołowa oraz inne aromatyczne przyprawy. Tak przygotowane mięso odstawiane jest na okres 30 dni, aby odpowiednio wzmocniło swój smak, po czym następuje wędzenie.

Speck różni się od innych surowych szynek przede wszystkim małą zawartością wody oraz znaczną ilością białka, co czyni tę wędlinę bardziej energetyczną od innych. 
Wartość odżywcza w porównaniu z surową szynką jest zdecydowanie wyższa. Proporcja nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do kwasów nasyconych jest 2 razy większa. Ponadto Speck dzięki małej zawartości soli,  wskazany  dla osób z cierpiących na nadciśnienie.

informacje zaczerpnięte ze strony:
http://wedlinydomowe.pl/

piątek, 8 listopada 2013

KROWKOWO - BANANOWE MUFFINKI

Przepyszne muffiny! Po przygotowaniu masy z jednej porcji stwierdziłyśmy z siostrą, że dziesięć babeczek to stanowczo za mało, więc upiekłyśmy kolejną porcję. Było warto, chociaż w tym przypadku kalorii lepiej nie należy liczyć :P 

Krówkowo - bananowe muffinki


Składniki na około 10 sztuk:
  • 8 kruchych krówek,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki cukru, 
  • 5 łyżek mleka,
  • 1 jajko, roztrzepane,
  • 50 ml oleju słonecznikowego,
  • 3 banany.

Wykonanie:
Przygotować składniki suche: w misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. W osobnym naczyniu wymieszać składniki mokre: mleko, jajko i olej. Banany rozgnieść, krówki pokroić na drobne kawałeczki. Składniki suche połączyć z mokrymi, dodać rozgniecione banany, pokrojone krówki, wymieszać, ale nie za dokładnie, tylko do połączenia się składników.
Masę wyłożyć do foremki na muffiny, piec około 25 minut w temperaturze 150ºC (patyczek włożony w muffinkę nie będzie suchy, przez banany, ale też nie będzie na nim śladu surowego ciasta).





Smacznego :-)

Inspiracja zaczerpnięta z mojewypieki.com

made by Kate & madzior

Przepis rzutem na taśmę dodaję do akcji:

sobota, 2 listopada 2013

FASZEROWANE BAKLAZANY

Kolejny wpis z cyklu "wiem co jem". Tym razem słów kilka o quinoa, czyli komosie ryżowej. 

Uprawiana była w górskich regionach Chile, Peru i Boliwii już ponad 5 tysięcy lat temu. Nazywana przez cywilizację Inków „matką zbóż”, dodawała sił starożytnym wojownikom. Wbrew swojemu przydomkowi komosa, podobnie jak gryka i amarantus, należy do grupy tzw. pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających nasiona bogate w skrobię, lecz nie będących zbożami. 
Quinoa wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. 


Oprócz białka, quinoa zawiera szereg innych, cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu, dlatego jej spożycie jest zalecane osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą i miażdżycą.


Nasiona komosy zawierają więcej tłuszczu niż ziarna zbóż, jednak tłuszcz ten stanowią głównie wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi te z grupy omega-3, występujące przede wszystkim w rybach. 

Nieoczyszczone nasiona komosy pokryte są saponiną- związkiem chemicznym o gorzkim smaku. Aby pozbyć się goryczki, należy je przed gotowaniem dokładnie opłukać. W tym celu umieszczamy nasiona w sicie o drobnych oczkach i przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody, mieszając cały czas palcami. Jeśli zależy nam na wydobyciu charakterystycznego, orzechowego posmaku komosy, możemy pozostawić nasiona do wyschnięcia i przed gotowaniem podprażyć je przez ok. 5 minut na suchej patelni, na średnim ogniu, cały czas mieszając.

FASZEROWANE BAKŁAŻANY



Składniki (dla 4 osób):

  • 2 bakłażany,
  • 150 g  quinoa,
  • 8-10 suszonych pomidorów,
  • garść(5-6) suszonych na słońcu moreli, 
  • 3-4 gałązek świeżego tymianku,
  • oliwa,
  • sól, 
  • świeżo mielony biały pieprz. 

Wykonanie:

Przekrojone na pół i skropione oliwą bakłażany pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż zmiękną. Międzyczasie gotujemy komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory i morele kroimy w paseczki i mieszamy z ugotowaną quinoa. Dodajemy posiekany tymianek, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem ostrożnie wypełniamy wydrążone bakłażany i zapiekamy przez 10 do 15 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy posypać startym serem grana padano. 



Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...