sobota, 26 października 2013

PODWOJNIE CZEKOLADOWE MUFFINY

Nie wiem jak wygląda Wasz weekend, ale mój bardzo pracowicie...
Przez całą sobotę i niedzielę dokształcam się zawodowo, notabene jedną z najlepszych metod w fizjoterapii-Briana Mulligana (dla zainteresowanych aspektami medycznymi załączam coś więcej do poczytania http://www.mulliganconcept.pl/metoda-mulligana ), więc teraz specjalny przepis na "lepsze działanie komórek nerwowych" :)

PODWÓJNIE CZEKOLADOWE MUFFINY



Składniki (na około 16 babeczek):
  • 200 g cukru,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 45 g dobrego kakao,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki chudego mleka,
  • 1/2 szklanki dobrego espresso
  • 1 tabliczka białej czekolady.
Wykonanie:
Cukier mieszamy z mąką, kakao, solą, sodą i proszkiem.W drugim naczyniu krótko ubijamy jajka z olejem i mlekiem. Mieszamy suche składniki z mokrymi. Powoli dodajemy przestudzone espresso, cały czas mieszając. Ciastem napełniamy (do 2/3 wysokości) foremki na muffiny i pieczemy przez około 25 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Jeśli tak, to patyczek wyjęty z muffin powinien być suchy. Gdy jest mokry, to pieczemy przez kolejne 10 minut. 
Babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.
Robimy polewę- w kąpieli wodnej rozpuszczamy 1 tabliczkę dobrej, białej czekolady i pokrywamy nią muffiny.


Smacznego!

made by Kejt & madzior

piątek, 25 października 2013

LINGUINE ALLA PUTTANESCA

Dziś Światowy Dzień Makaronu. Obchodzimy go już po raz 14!
Tym razem jego miłośnicy spotykają się w Meksyku, ale proponuję podróż do słonecznej Italii :)

Ale najpierw tytułem wstępu słów kilka o makaronie.
Jak należy go przygotować?
Oczywiście po włosku, al dente! Odpowiednio ugotowany makaron powinien mieć w przekroju nitkę surowego ciasta, ma być po prostu lekko niedogotowany. Pszenica durum w takiej formie będzie dłużej trawiona, a tym samym wątroba otrzyma mniejsze dawki energii z węglowodanów. 

LINGUINE ALLA PUTTANESCA



Składniki dla 2 osób:

  • 50 g filecików anchois,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 ostrej papryczki,
  • 300 g pomidorów, 
  • 150 g Linguine,
  • 20 g kaparów,
  • 75 g wydrylowanych, czarnych oliwek,
  • olej z pestek winogron, 
  • sól. 
Wykonanie:

Fileciki anchois płuczemy i drobno kroimy. Czosnek siekamy w plasterki, papryczkę myjemy, drylujemy i kroimy w paseczki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. 
Linguiune gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Na patelni rozgrzewamy olej. Fileciki anchois, czosnek i paprykę szklimy. Kapary odsączamy z zalewy. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, oliwki i kapary. Makaron cedzimy i dobrze odsączmy, łączymy z sosem. 



Smacznego!



Przepis z: ITALIEN, Die klassische Kueche, bierze udział w akcji: 

wtorek, 22 października 2013

CIASTECZKA ORZECHOWE Z PLATKAMI OWSIANYMI





Składniki:



  • 250 g masła, 
  • 4 łyżki miodu, 
  • 3/4 szklanki brązowego cukru, 
  • 2,5 szklanki mąki pszennej, 
  • 3/4 szklanki drobnych płatków owsianych, 
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika, 
  • 100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich, 
  • 12 kostek białej czekolady, 
Wykonanie:


Na małym ogniu podgrzewamy masło z miodem oraz cukrem. Zdejmujemy z ognia, gdy składniki się połączą. Rozgrzewamy piekarnik do 150 st. C, wyściełamy blaszkę (25 x 35 cm) papierem do pieczenia. 
Mieszamy mąkę z płatkami owsianymi, przyprawą do piernika i orzechami. Wlewamy masło z miodem i cukrem, mieszamy, aż składniki się połączą. 
Ciasto rozsmarowujemy na blaszce, wyrównujemy powierzchnię, wtykamy kawałki czekolady. 
Pieczemy 20-25 minut, studzimy, a następnie kroimy na porcje, tak aby w każdej znalazło się trochę czekolady. 




Smacznego!

Przepis z: KUCHNIA nr 11-2012 bierze udział w akcji:




made by Kejt

sobota, 19 października 2013

CHILL(I)OUTOWY KURCZAK


Ciąg dalszy rozgrzewania. W rolach głównych występują: ognista papryczka chili, wyrazisty czosnek i energetyzujący imbir, czyli niezawodne trio antyprzeziębieniowe.

CHILL(I)OUTOWY KURCZAK

Składniki:
  • 2-3 łyżki mąki, 
  • 50 dag piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryczka chili,
  • 2 kwaśne jabłka, 
  • 5 suszonych moreli,
  • 1 szklanka wywaru warzywnego,
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w części. Kawałki mięsa solimy i obtaczamy w mące, a następnie podsmażamy na oleju. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone na pół ząbki czosnku i całą papryczkę. Całość dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w plasterki jabłka, morele i wlewamy część wywaru. Dusimy pod przykryciem, stopniowo dolewając bulion, aż kurczak będzie miękki. 
Podajemy z ryżem. 



Smacznego!

made by Kejt

Przepis z:  KUCHNIA nr 3-2010, bierze udział w akcji:


czwartek, 17 października 2013

ROZGRZEWAJACA ZUPA-KREM GROSZKOWA Z MIETOWA NUTKA


Czyli sposób na jesienną, chłodną aurę. 

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA-KREM GROSZKOWA Z MIĘTOWĄ NUTKĄ




Składniki:

  • 1,5 opakowania mrożonego groszku,
  • 6 młodych ziemniaków pokrojonych w kostkę,
  • 1 l wywaru drobiowo-warzywnego,
  • spora garść świeżej mięty,
  • sól, 
  • gałka muszkatołowa, 
  • cynamon,
  • pieprz cayenne. 
Wykonanie:


Ziemniaki zalewamy 1 szklanką zimnej wody.  Dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy 1 opakowanie groszku. Czekamy, aż warzywa ponownie zabulgoczą i od tego czasu gotujemy bez przykrycia 3-4 minuty.
Listki mięty myjemy i odkładamy najmniejsze i najdelikatniejsze, resztę wrzucamy do zupy, mieszamy i gotujemy przez 1 minutę.
Międzyczasie w osobnym garnku gotujemy pozostały groszek, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Garnek z zupą zdejmujemy z ognia dodajemy połowę groszku z drugiego garnuszka, odłożone listki mięty i gorący wywar. Całość miksujemy na krem- powinien być idealnie gładki, także lepiej miksować chwilę dłużej, niż krócej :) Jeśli zupa jest za gęsta, możemy ją rozcieńczyć wodą. Powstały krem doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i świeżo startą gałką muszkatołową oraz szczyptą cynamonu. Przekładamy do miseczek, dekorujemy pozostałym groszkiem i listkami mięty.




Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:




środa, 16 października 2013

DIETETYCZNE SLIWKOWE MUFFINY


Śliwkowe muffinki na bezcukrowej diecie :)

DIETETYCZNE ŚLIWKOWE MUFFINY 




Składniki (na 6 babeczek):
  • 1 i 1/4 szklanki  mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżka roztopionego masła, 
  • 80 g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 1 jajko, 
  • 2/5 szklanki mleka, 
  • 6 twardych dużych okrągłych śliwek,
  • sól.
Wykonanie:

Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Do miski przekładamy serek.
W większej misce mieszamy  mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i roztopione masło. Do mąki dodajemy roztrzepane jajko z mlekiem i dokładnie mieszamy.
Sześć silikonowych foremek na  muffinki napełniamy połową ciasta. Do foremek wkładamy po śliwce i rozdzielamy serek. Na wierzch kładziemy pozostałe ciasto.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C i pieczemy przez około 20-25 minut, aż babeczki wyrosną i się zrumienią. 



Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:
made by Kejt

poniedziałek, 14 października 2013

CYTRYNOWO-IMBIROWY KURCZAK


Rewelacyjny przepis Billa Grangera, australijskiego restauratora i autora książek kulinarnych oraz gospodarza programów kulinarnych KUCHNIA TV.  


CYTRYNOWO-IMBIROWY KURCZAK



Składniki (dla 2 osób):

  • 1 podwójny filet z kurczaka (nieduży),
  • 2-3 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki miodu,
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • 2 łyżki białego, wytrawnego wina, 
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 3-4 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 3 łyżki wywaru z kurczaka, 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:

Oczyszczone i osuszone piersi kurczaka obtaczamy w mące, wymieszanej z solą, pieprzem i przyprawą „pięć smaków". Mięso obsmażamy  z obu stron na odrobinie gorącego oleju. Kiedy się zrumieni, przekładamy do naczynia żaroodpornego  i pieczemy około 8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C. Odkrawamy piętki z cytryny i następnie kroimy ją w ósemki. Do rondla wlewamy olej, wrzucamy cytrynę i imbir, pokrojony w zapałki, chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy miód, cukier oraz sok z cytryny. Sos przez chwilę odparowujemy, żeby nabrał konsystencji syropu. Wlewamy wino i sos sojowy oraz wywar z kurczaka. Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Mięso kroimy po skosie ostrym nożem na plastry. Powinno być wilgotne w środku, a chrupiące z zewnątrz. Kurczaka polewamy sosem i  dekorujemy listkami kolendry. 




Smacznego!

Przepis z programu "Kuchnia Billa" dodaję do akcji:




niedziela, 13 października 2013

FISTASZKOWE CIASTECZKA

Dziś pierwszy wpis z cyklu "wiem, co jem"- czyli słów kilka o orzeszkach ziemnych.

Orzechy arachidowe nie występują w naturze, a jedynie jako roślina uprawna. Prawdopodobnie przywędrowały z Brazylii. Dzisiaj jednak głównie uprawiane są w Indiach, Chinach, Nigerii, Stanach Zjednoczonych, a w Europie we Włoszech i Francji.

Skąd zatem nazwa "orzeszki ziemne"? Arachis hypogaea to przykład rośliny geokarpicznej. Szypułki jej kwiatów (część osi kwiatowej leżąca poniżej słupka) po przekwitnięciu wydłużają się, kierują do podłoża, wpychając pod ziemię strąk z nasionami, czyli naszymi orzeszkami (z orzechami łączy je głównie smak i walory odżywcze). Dojrzewa on na głębokości kilku centymetrów.

Orzechy arachidowe bywają bohaterami kryminałów. Czasem wywołują bowiem bardzo ciężką alergię pokarmową, która może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, zatem odpowiednio wykorzystane, przez niegodziwą osobę, mogą okazać się zabójczą bronią.

Czyste orzechy wspierają układ nerwowy, oddechowy, mięśniowy i krwionośny. Chronią przed osteoporozą czy miażdżycą. Dbają o skórę. Zawdzięczają to cennym składnikom odżywczym. Zawierają bowiem sporo białka (ponad 25%), potasu, magnezu, selenu, fosforu, "witaminy młodości", czyli E i niacyny (witamina PP). Tej ostatniej arachidy mają najwięcej spośród wszystkich orzechów. Zawarty w orzeszkach ziemnych aminokwas arginina to cenny budulec ludzkich mięśni, znacznie podnoszący naszą zdolność do wysiłku.

FISTASZKOWE CIASTECZKA




Składniki:


  • 110 g masła, 
  • 200 g białego cukru,
  • 1 jajko,
  • 250 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g niesolonych orzeszków ziemnych.
Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy jajko i ucieramy dalej, aż masa będzie jednolita i kremowa. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy orzeszki, mieszamy łyżką, tak aby równo rozłożyły się w cieście. Porcje ciastka (1 łyżka na 1 ciastko) kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy, by zachować odstępy, bo ciastka trochę wyrosną. Pieczemy przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.




Smacznego!

made by Kejt

Źródło: KUCHNIA nr 10-2013

sobota, 12 października 2013

LAZANKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI


To już ostatni etap w naszej podróży przez Europę. Dotarliśmy do Polski :)
Nasz kraj nie posiada wielkich tradycji makaronowych, ale danie, które jako pierwsze przychodzi mi na myśl to łazanki!


ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI



Składniki: 
  • 1 główka białej kapusty,
  • 5-6 średnich prawdziwków,
  • 250 g makaronu łazankowego,
  • 1 szalotka,
  • olej z pestek winogron,
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy na nim szalotkę. Następnie przez około 3-5 minut podsmażamy kapustę, często mieszając, tak aby się nie przypaliła. 
Grzyby oczyszczamy, gotujemy do miękkości i kroimy w paseczki. 
Do przesmażonej kapusty dodajemy wywar z grzybów i dusimy przez około 15 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy przez około 5 minut. 
Makaron gotujemy al dente. Kapustę mieszamy z grzybami, makaronem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 




Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

poniedziałek, 7 października 2013

KOKOSOWE CIASTECZKA

czyli ciąg dalszy słodkości :)

KOKOSOWE CIASTECZKA





Składniki:


na ciasto:
  • 1 szklanka pszennej mąki,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/ szklanki cukru trzcinowego,
  • 125 g stopionego masła.
na polewę:
  • 1/3 szklanki miodu,
  • 125 g stopionego masła,
  • 400 ml skondensowanego mleka słodzonego.
Wykonanie:

Mieszamy wszystkie składniki ciasta i wykładamy je na blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni.
Mleko mieszamy z miodem oraz z masłem, podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Następnie rozsmarowujemy ją na podpieczonym spodzie i pieczemy jeszcze przez około 20- 25 minut, aż karmelowa polewa zrobi się złocistobrązowa.
Wyjmujemy z piekarnika, po 15 minutach nacinamy nożem, zaznaczając porcje. Czekamy, aż ciasto wystygnie (najlepiej 2-3 godziny) i kroimy według zaznaczonych linii.


Smacznego!

made by Kejt



przepis z KUCHNIA nr 11-2012, dodaję do akcji:


niedziela, 6 października 2013

CYNAMONOWE SLIMACZKI



Coś słodkiego z okazji weekendu :)

CYNAMONOWE ŚLIMACZKI





Składniki:
  • 1 szklanka letniego mleka ,
  • 2 roztrzepane jajka ,
  • 4 szklanki mąki, 
  • 6 łyżek cukru,
  • pół kostki masła-stopionego i ostudzonego, 
  • 4 dag drożdży,
  • szczypta soli.

nadzienie:
  • 1/4 kostki stopionego masła,
  • około 1/2 szklanki cukru,
  • 2-3 łyżeczki cynamonu,
  • jajko do posmarowania.
Wykonanie:

Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrabiamy i wlewamy masło. Wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie zostawiamy do wyrośnięcia, czyli do momentu podwojenia objętości.
Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na cztery części.
Każdą z nich wałkujemy, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę i kroimy w plasterki, układamy na blaszce zachowując dystans pomiędzy ciastkami, tak aby dać im miejsce na wyrośnięcie. 
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.  Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!




made by Kate 



czwartek, 3 października 2013

GULASZ PO BAWARSKU


Następnym etapem naszej wspólnej podróży przez Europę są Niemcy. 
Nie będę ukrywać, że darzę ten kraj wielkim sentymentem, a zwłaszcza jego południową część :)
Danie, które prezentuję jadłam podczas mojej pierwszej wizyty w Monachium u przyjaciół, których teraz pozdrawiam :* 


GULASZ PO BAWARSKU


Składniki (dla 2 osób):

  • 1 nieduża polędwiczka wieprzowa,
  • 1 szalotka,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 chochelki rosołu,
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina,
  • 2 marchewki,
  • 2 małe cukinie,
  • 2 garści makaronu świderki (z pszenicy durum), 
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 listek laurowy,
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku,
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego rozmarynu, 
  • sól.
Wykonanie:

Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Szalotkę obieramy, a następnie drobno siekamy.
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, dodajemy mięso i lekko rumienimy, następnie wlewamy przygotowany bulion, wino, koncentrat pomidorowy, dodajemy liścia laurowego, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dusimy około 40-45 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Myjemy warzywa i kroimy- marchewkę w kostkę, a cukinię w półplasterki.
Kolejno do mięsa dodajemy warzywa- po 15 minutach duszenia marchew, a pod koniec cukinię.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente.


Ugotowany makaron dodajemy do gulaszu mięsnego na kilka minut przed końcem duszenia, na chwilę przed końcem duszenia dodajemy posiekanie zioła. Wszystko razem delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Guten Appetit!!!!

I małe wspomnienia, nie mogłam się oprzeć, by go ich nie dodać :)



Przepis dodaję do akcji:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...