niedziela, 28 lipca 2013

TARTA MALINOWA

TARTA MALINOWA



Składniki:

ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 140 g masła, 
  • 70 g cukru pudru, 
  • szczypta soli

krem:
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml zagęszczonego mleka słodzonego, 
  • 2 jajka.
wierzch:
  • 2 kartonowe pudełka malin. 
Wykonanie:

Robimy ciasto: siekamy szerokim nożem mąkę z masłem. Dodajemy sól i cukier, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Potem rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 150 stopni.
Przygotowujemy krem: jajka ucieramy z 1/2 mleka skondensowanego. Następnie ucieramy mascarpone dodając powoli naprzemiennie masę jajeczną i pozostałą część mleka. Tak przygotowaną masę wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut, aż masa się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika od razu gęsto układamy maliny. 

Smacznego!






czwartek, 25 lipca 2013

TIRAMISU

Deser, który prawie zawsze poprawi mi humor :)

Jak przeczytałam kiedyś z jednym z felietonów Tessy Capponi-Borawskiej pierwowzorem tiramisu był ponoć deser zuppa del duca, przygotowany na początku XVIII wieku przez sieneńskich kucharzy z okazji wizyty Wielkiego Księcia Toskanii Kosmy III Medyceusza. 

W styczniu 2013 r. deser został nawet ogłoszony oficjalnym daniem VI Międzynarodowego Dnia Włoskiej Kuchni jako najbardziej znane ciasto we włoskiej tradycji oraz najbardziej rozpowszechnione w ciągu ostatnich trzydziestu lat.
Nie da się ukryć, że tiramisu zrobiło zawrotną karierę, a wariantów tego deseru jest mnóstwo. Jednak sekretem udanego tiramisu są dobrej jakości biszkopty savoiardi i porządne tmasacarpone. Próbowałam ostatnio tego deseru z śmietaną i nie smakował, tak jak powinien. 


TIRAMISU



Składniki: 

  • 750 g serka mascarpone, 
  • 6 dużych żółtek, 
  • 2 duże opakowania biszkoptów savoiardi, 
  • 6 płaskich łyżek cukru, 
  • 2 szklanki świeżo zaparzonej, mocnej kawy, 
  • 50 ml żubrówki (lub amaretto), 
  • kakao (do oprószenia).

Wykonanie: 


Sparzone żółtka ucieramy z cukrem mikserem na jednolitą, kremową masę. Stopniowo dodajemy mascarpone, aż uzyskamy gładką masę. 
Do zaparzonej wcześniej i wystudzonej kawy dodajemy żubrówkę. Biszkopty zanurzamy w kawie (tak by tylko nią nasiąknęły) i szybko i przekładamy do blachy. Na biszkoptowy spód nakładamy połowę przygotowanej wcześniej masy. Na serek ponownie układamy biszkopty, a następnie drugą warstwę masy.  
Wstawiamy na noc do lodówki, a przed podaniem posypujemy kakao. 



Smacznego!

środa, 24 lipca 2013

TARTALETKI Z BOROWKAMI

MINI-TARTY Z BORÓWKAMI




Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 140 g masła, 
  • 50 g cukru pudru, 
  • szczypta soli. 

Składniki na nadzienie:
  • 500 g borówek, 
  • 80  cukru, 
  • posiekana skórka z 1 cytryny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej. 
Jak to robimy?

Robimy ciasto: siekamy szerokim nożem mąkę z masłem. Dodajemy sól i cukier, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Potem 2/3 ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do foremek na tartaletki i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 150 stopni.
Resztę ciasta wałkujemy i kroimy nożem na paski. 

Borówki mieszamy w garnku z cukrem skórką i sokiem z cytryny. Podgrzewamy na wolnym ogniu, a następnie gotujemy 7 minut. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w kilki łyżkach wody. 

Wystudzoną masę rozkładamy na upieczonych spodach. Przykrywami przygotowanymi wcześniej paskami i pieczemy do zrumienienia. 
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




Wykonanie: moja siostra cierpiąca na wakacyjny nadmiar wolnego czasu :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...