wtorek, 23 października 2012

FLORENTYNKI

Mnie te ciastka kojarzą się z uroczą Florencją, chociaż zapewne poza nazwą nie mają z nią wiele wspólnego. 
Przepis znalazłam na blogu http://studniamiodu.blogspot.com i muszę przyznać, że jest rewelacyjny!

FLORENTYNKI



Składniki:
ciasto:
  • 240 g mąki tortowej, 
  • 150 g masła, 
  • 75 g cukru pudru, 
  • 2 żółtka, 
  • 1 łyżka śmietany 18%.

przełożenie:
  • 3-4 łyżki zmiksowanej konfitury morelowej.

masa:
  • 50 g masła,
  • 2-3 łyżki cukru, 
  • 150 g płatków migdałowych,
  • 4 łyżki miodu,
  • 50 ml śmietany 18%. 


JAK TO ROBIMY?

Mąkę łączymy z posiekanym masłem, cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy rozwałkowanym ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy, aż osiągnie "złoty kolor" przez ~25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.  
Wyciągamy z pieca i na ciepłym jeszcze cieście kładziemy konfiturę. A na niej masę- w garnku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy resztę składników i podgrzewamy do ich połączenia się. Potem smażymy przez 5 minut i wykładamy na ciasto. 
Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 150 stopni. 
Po upieczeniu studzimy i kroimy w małe kwadraty. 







Smacznego!

poniedziałek, 15 października 2012

ZUPA CEBULOWA Z KARMELEM

Przepis na francuską zupę cebulową z karmelem. Autorką jest znana restauratorka Magda Gessler. Osobiście nie przepadam za programami tej Pani. Nie odpowiada mi jej medialny styl, ale muszę przyznać, że ten przepis jest idealny!

ZUPA CEBULOWA Z KARMELEM



Składniki:
  • 0,5 l wywaru wieprzowo-drobiowo-warzywnego,
  • 4 duże czosnkowe cebule,
  • 2 łyżki masła, 
  • 150-200 ml białego, wytrawnego wina, 
  • grzanki, 
  • tarty parmezan, 
  • 4 łyżki cukru,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • zioła: majeranek, lubczyk, zioła prowansalskie, ziele angielskie, 
  • 1 ząbek czosnku. 


JAK TO ROBIMY?

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie smażymy na nim cebulę. Gdy cebula się zeszkli i zmięknie dodajemy wino. Zwiększamy gaz i odparowujemy przez kilka minut. Potem łączymy przesmażoną cebulę z wywarem, dodajemy przygotowaną wcześniej saszetkę ziołową (w gazie umieszczamy 1/2 łyżeczki: majeranku, ziół prowansalskich i lubczyku, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz 4-5 owoców ziela angielskiego, na koniec całość wiążemy nitką) i uzupełniamy wodą. Zupę gotujemy przez około 30 minut. Międzyczasie przygotowujemy karmel. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucamy 4 łyżki cukru. Gdy cukier się rozpuści, skarmelizuje i uzyska brązową barwę to wlewamy go do zupy. Początkowo się skawali, ale potem w trakcie gotowania ładnie się połączy z zupą. 

Cebulową podajemy z grzankami i świeżo tartym parmezanem. 




Smacznego!

wtorek, 9 października 2012

"QUICK NICK" MAKARON

Jest to przepis na naprawdę szybki makaron (chociaż sądząc po tytule posta fani F1 mogliby mieć pewne zastrzeżenia :P). Lekko ironiczną nazwę wymyśliłam kiedyś z siostrą. 

"QUICK NICK" MAKARON





Składniki (dla 2 osób):
  • 1 drobno posiekana szalotka,
  • 15 dag gotowanej chudej szynki w plasterkach pokrojonej w kawałeczki,
  • 20 dag świeżego (lub mrożonego) groszku,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2-3 garści makaronu muszelki,
  • 2 jajka, 
  • świeży tarty parmezan,
  • sól, 
  • świeżo mielony biały pieprz,
  • olej z pestek winogron. 


JAK TO ROBIMY???

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szalotkę. Dodajemy szynkę i smażymy przez około 3 minuty. Następnie dorzucamy groszek i podgrzewamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż makaron zmięknie. Często mieszamy, by makaron się nie sklejał.
Gdy makaron się ugotuje dodajemy roztrzepane jajka i podgrzewamy przez minutę ciągle mieszając. Na koniec posypujemy parmezanem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 

Od razu podajemy.



Nie mogłam się powstrzymać, gdy zobaczyłam te urocze zdjęcia gotującego Nicka i Roberta i musiałam je wkleć:)


Smacznego! 

Przepis z książki Gino D'acampo "Dieta Italiana"

czwartek, 4 października 2012

KATANE, czyli kawałek słonecznej Italii w Krakowie

Dzisiaj wyjątkowo nie o gotowaniu, a o włoskim miejscu w sercu Krakowa. 



Lokal prowadzony jest przez Sycylijczyków i od jakieś czasu robi furorę w Krakowie. Gdy idąc Sławkowską zobaczymy gigantyczna kolejkę, to już jesteśmy "w ziemi włoskiej". 



Wnętrze nie imponuje, ale za to lody są tam doskonałe! Można spróbować wielu smaków, które zmieniają się co parę godzin, bo lody są przygotowywane na bieżąco. 
Jeśli chodzi o moje typy to polecam: orzechowe, na które skusiłam się dzisiaj, a smakują prawie jak w San Gimignano  oraz cytrynowe. 
Porcje są bardzo duże i nakładane łopatką, a smakują zazwyczaj (poza paroma wyjątkami) wyśmienicie.





Z niecierpliwością będę czekała na kolejne piękne i słoneczne jesienne dni, by poczuć powiew Sycylii. 



wtorek, 2 października 2012

Bayerische Semmelnknödeln

Miałam dość długą przerwę w blogowaniu... Najpierw byłam chora, potem przebywałam za zachodnią granicą, 



a po powrocie herbata  wylała się na laptopa... i niedawno go odzyskałam :D

Bayerische Semmelnknödeln



Składniki (dla 4 osób):
  • 5 czerstwych kajzerek pokrojonych w cienkie kromki, 
  • 4 jajka, 
  • 125 ml ciepłego mleka, 
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki (do smaku), 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa.


na sos: 
  • 0.5 kg świeżych lub mrożonych prawdziwków,
  • garść natki pietruszki, 
  • 1 szalotka, 
  • 2-3 łyżki śmietany, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • olej z pestek winogron. 


JAK TO ROBIMY???

Pokrojone bułki przez około 20 minut moczymy w mleku. Następnie dodajemy jajka, natkę pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, a potem w dłoni formujemy knedle. 
We wrzącej wodzie gotujemy przez około 10-15 minut. 
Międzyczasie przygotowujemy sos, Szalotkę kroimy w kostkę, a następnie szklimy na oliwie. Dodajemy drobno posiekane grzyby, chwilę smażymy, a następnie dusimy do miękkości. Pod koniec wrzucamy pietruszkę i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Knedle podajemy z sosem. 



GUTEN APPETIT!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...