wtorek, 31 lipca 2012

POLEDWICZKI NA RUKOLI

POLĘDWICZKI NA RUKOLI



Składniki (dla 2 osób):
  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 30 dag, 
  • świeża rukola (2-3 garści),
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron, 
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • świeżo mielony pieprz


sos:
  • 15 dag sera pleśniowego typu lazur, 
  • 4-5 łyżek śmietany 12%.


JAK TO ROBIMY?



Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Następnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Następnie zalewamy w bejcy przygotowanej z oleju i sosu sojowego. Odkładamy na około godzinę do lodówki. 
Na rozgrzanej patelni smażymy polędwiczki i doprawiamy je pieprzem. 



Międzyczasie przygotowujemy sos. W garnku na małym ogniu roztapiamy ser. Gdy ser uzyska płynną konsystencję dodajemy śmietanę, mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez około minutę, a następnie odkładamy. 



Na talerzach rozkładamy rukolę, na niej polędwiczki, a całość polewamy serowym sosem i od razu podajemy. 



Smacznego!

poniedziałek, 30 lipca 2012

CHRUPIACY FILET Z INDYKA Z ZIOLAMI

Ciekawy przepis dla fanów filetów z indyka, a zarazem prosty i szybki w przygotowaniu. 

CHRUPIĄCY FILET Z INDYKA Z ZIOŁAMI



Składniki (dla 4 osób):
  • 60-70 dag fileta z indyka,
  • 8 plasterków wędzonego boczku,
  • kilka gałązek tymianku, 
  • 8 listków świeżej bazylii, 
  • olej z pestek winogron, 
  • 50 g solonego masła,
  • 180 ml białego wina (użyłam półsłodkiego), 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz. 


JAK TO ROBIMY?

Filet kroimy na 8 części, a następnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym plastrze układamy kilka listków tymianku i bazylię. Składamy na pół, zawijamy w plaster boczku i spinamy wykałaczkami. 




Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Następnie kładziemy mięso. Smażymy około 3 minut, do zrumienienia, odwracamy i dosmażamy kolejne  minuty. 


Usmażone filety odkładamy na talerz, przykrywamy folią. Na patelnię wlewamy wino i dokładnie mieszamy z płynem na patelni. Sos podgrzewamy około 2 minut na dużym ogniu, by lekko go zredukować. Dodajemy pozostałe masło i doprawiamy solą i pieprzem. 
Filety układamy na patelni i przez minutę obtaczamy w sosie. 

Podajemy z kieliszkiem schłodzonego, wytrawnego wina. 



Smacznego!

Inspiracja: GINO D'ACAMPO "Bounissimo!"

sobota, 28 lipca 2012

MAKARON Z KURKAMI W SOSIE MIODOWO-CYTRYNOWYM

Dzisiaj kurki korzystając dalej z uroków sezonu na nie polecam

MAKARON Z KURKAMI W SOSIE MIODOWO-CYTRYNOWYM



Składniki (dla 2 osób):
  • 2-3 garście makaronu,
  • 200 g kurek, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • garść natki pietruszki,
  • łyżka masła, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • tarty parmezan.


sos:
  • 2-3 łyżki masła, 
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka śmietany do sosów.


JAK TO ROBIMY?

Oczyszczone i pokrojone kurki obsmażamy na gorącym oleju z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem (około 10 minut). 



Topimy masło, ko którego dodajemy sok z cytryny, miód i śmietanę, a następnie odparowujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż sos uzyska lekką konsystencję. Dodajemy kurki i przez chwilę razem podgrzewamy. 
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie mieszamy go razem z sosem. 
Podajemy posypane parmezanem.





Smacznego!

Przepis z książki "MY STORY MAKARON". 




czwartek, 26 lipca 2012

PIZZA VESUVIO

Kolejny świetny przepis Gino D'acampo, tym razem z książki "Bounissimo", którą kupiła niedawno moja siostra :) Muszę przyznać, że jestem oczarowana przepisami Gino. 

PIZZA VESUVIO



Składniki (dla 2 osób):

na ciasto:
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku,
  • 125 ml ciepłej wody,
  • 300 g mąki, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • szczypta soli. 


nadzienie:
  • 400 g passaty (przecieru pomidorowego, zrobiłam ją smażąc pokrojone w kostki pomidory na oleju, a następnie dusiłam je przez około 30 minut),
  • 1 kulka mozzarelli pokrojona w drobną kostkę,
  • 15 dag dobrego salami, 
  • 10 dag zielonych oliwek pokrojonych w krążki,
  • 30 g świeżo tartego parmezanu, 
  • 10 listków świeżej bazylii,
  • oliwa,
  • sól, 
  • świeżo mielony biały pieprz. 


JAK TO ROBIMY?

W kubku mieszamy wodę z drożdżami i solą. Mąkę wsypujemy do dużego naczynia i pośrodku robimy wgłębienie, do którego wlewamy rozczyn i oliwę. Drewnianą łyżką mieszamy składniki, by uzyskać wilgotne ciasto. Następnie wyrabiamy je przez około 5 minut, by stało się gładkie i elastyczne. Odkładamy na 30 minut. 
Następnie wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wałkujemy, tak by uzyskać okrągły placek. 
Na blacie rozprowadzamy passattę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie układamy plastry salami, 



kawałki mozzarelli i oliwki. Kropimy oliwą. Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, tak by brzegi ciasta się zrumieniły. Na dwie minuty przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem i układamy listki bazylii. 




Smacznego!

wtorek, 24 lipca 2012

MUFFINKI Z AGRESTEM

To połączenie smaków jest po prostu rewelacyjne. Słodycz bezy idealnie równoważy lekko kwaskowy agrest. Nic dodać, nic ująć!

MUFFINKI Z AGRESTEM



Składniki (na 12 sztuk):

na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki cukry, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka, 
  • 100 ml oleju, 
  • 12-15 łyżek mleka, 
  • 36-48 sztuk agrestu (to jest około 25 dag).


na bezę:
  • 2 białka, 
  • 2/3 szklanki cukru, 
  • 1łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny. 


JAK TO ROBIMY?

W misce łączymy suche składniki. W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtka, następie dodajemy olej i mleko cały czas mieszając. Łączymy suche składniki z mokrymi. 
Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Następnie rozkładamy ciasto. Do każdej babeczki wkładamy po 3-4 owoce agrestu. 


Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę rozkładamy na ciasto, dzieląc między wszystkie muffinki.



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 30 minut. 



Wyjmujemy i studzimy. 





Smacznego!


Przepis na ciasto trochę zmodyfikowałam z braku niektórych składników i zastąpiłam je innymi. Z efektu końcowego byłam jednak bardzo zadowolona :)  


poniedziałek, 23 lipca 2012

PIECZONE UDKA Z KURCZAKA W ZIOLACH

Przepis na niedzielny obiad, który kojarzy mi się z toskańską kuchnią. Udka wychodzą przepyszne, a przygotowanie nie zabiera dużo czasu. 

 PIECZONE UDKA Z KURCZAKA W ZIOŁACH



Składniki (dla 4 osób):
  • 4 udka z kurczaka, 
  • 2 łyżki listków tymianku, 
  • 2 łyżki listków szałwii, 
  • 10 ząbków czosnku- 5 obranych i 5 nieobranych,
  • 3 marchewki pokrojone na kawałki długości 3 cm, 
  • 3 cukinie pokrojone na kawałki długości 3 cm, 
  • 2 ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki długości 3 cm, 
  • 4 łyżki oliwy, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz.


JAK TO ROBIMY?

Zioła i obrany czosnek drobno siekamy. Kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy skórę w kilku miejscach. Przygotowaną wcześniej mieszanką faszerujemy nacięcia, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. 



Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa wraz z nieobranymi ząbkami czosnku układamy na blasze do pieczenia i  kropimy połową oliwy.
Udka układamy na jarzynach, skórą do góry. Polewamy pozostałą oliwą i pieczemy przez około 40 minut na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do około 160 stopni. 



Mięso polewamy co 15 minut sosem powstałym w trakcie pieczenia. 
Wyciągamy blachę z pieca i odstawiamy na 3 minuty, by kurczak odetchnął i stał się bardziej kruchy.
Jarzyny rozkładamy na talerze, a nich umieszczamy kurczaka. Przed podaniem polewamy pozostałym sosem.





Smacznego!

Źródło inspiracji: GINO D'ACAMPO "Dieta Italiana" 

sobota, 21 lipca 2012

OWOCOWE PANCAKES

Kolejna inspiracja z serialu "Przepis na życie". Idealna na słodkie śniadanie lub lekki obiad :)

OWOCOWE PANCAKES



Składniki dla 2 osób:
  • 2 szklanki mąki, 
  • 2 szklanki maślanki,
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 5 łyżek roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka sody, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli,
  • owoce, 
  • serek waniliowy. 


JAK TO ROBIMY?

Oddzielamy białka od żółtek. Roztrzepane żółtka łączymy z pozostałymi składnikami mieszając, tak aby postała gładka masa. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą. Odstawiamy na kilka minut. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto formując małe naleśniki. Kiedy pojawią się pęcherzyki obracamy na drugą stronę. Podajemy z serkiem waniliowym i owocami np malinami i borówkami. 




Smacznego!

Fragment z serialu znajdziecie tutaj:

piątek, 20 lipca 2012

WARZYWNE SPRING ROLLS

W sam raz na lekką kolację lub przekąskę dla znajomych :) 
Proste, szybkie danie i do tego bardzo zdrowe. 
Ostatnio poczęstowałam nimi moje przyjaciółki, które pozdrawiam :*

WARZYWNE SPRING ROLLS



Składniki (dla 4 osób):
  • 10-12 sztuk papieru ryżowego, 
  • 1/2 czerwonej papryki, 
  • 1/2 awokado, 
  • 1 marchewka,
  • 1 pomidor, 
  • kilka podartych liści sałaty,
  • garść makaronu sojowego


na sos:
  • 1 jogurt naturalny, 
  • 1 łyżeczka brązowego cukru, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty, 
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól,
  • pieprz. 


JAK TO ROBIMY?

Warzywa myjemy, paprykę kroimy w podłużne paski, marchewkę w słupki, pomidora i awokado w kostkę. Sałatę drzemy. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 



Po przygotowaniu warzyw zanurzamy w wodzie 1 sztukę papieru ryżowego. Następnie kładziemy warzywa i zawijamy w rulonik i odkładamy na półmisek. 






Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z cukrem, sokiem z cytryny i ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Spring rollsy podajemy z sosem. 





Smacznego!

P.S. W wersji mięsnej świetnie smakują z kawałkami smażonego kurczaka i dodatkiem przyprawy do gyrosa.  

wtorek, 17 lipca 2012

TARTA WISNIOWA


Przepis inspirowany tartą malinową-http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/07/tarta-malinowa.html. Maliny zastąpiłam wiśniami, a mielone migdały wiórkami kokosowymi. Smakuje równie dobrze, jak i nie lepiej niż pierwowzór :)

TARTA "CHERRY LADY"



Składniki:

Ciasto
  • 250 g mąki,
  • 140 g masła, 
  • 70 g cukru pudru, 
  • 1 żółtko, 
  • szczypta soli.

Masa wiśniowa:
  • 75 dag wydrylowanych wiśni, 
  • 1 torebka kisielu wiśniowego. 

Piana kokosowa:
  • 4 białka, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 10 dag wiórków kokosowych. 
Jak to robimy?

Przygotowujemy ciasto ciasto: siekamy szerokim nożem mąkę z masłem. Dodajemy sól i cukier, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Potem rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 150 stopni.
Robimy masę: wydrylowane i przekrojone na pół wiśnie mieszamy z kisielem (w proszku), układamy na cieście.



Ubijamy pianę z białek i cukru, następnie delikatnie łączymy z kokosem. Pianę układamy na owocach. 
Pieczemy około 30 minut w temp. 160 stopni.





Smacznego!

poniedziałek, 16 lipca 2012

TARTA Z KURKAMI

W sam raz na rozpoczęcie kurkowego sezonu. Ma niesamowity smak! Idealne połączenie grzybów, sera pleśniowego, suszonych pomidorów i boczku sprawia, że chwilowo jest to numer 1 wśród moich słonych wypieków! Przygotowanie jej jest dość pracochłonne, ale za to jaki efekt końcowy :)

TARTA Z KURKAMI




Składniki (dla 4 osób): 

ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki, 
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki zimnego, kremowego twarożku,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • 1,5 łyżeczki octu winnego.


nadzienie:
  • 3 cienkie plasterki boczku-drobno posiekane, 
  • 4-5 cebulek dymek (białe i zielone części),
  • 1 roztarty ząbek czosnku,
  • 70-80 dag oczyszczonych kurek (duże kroimy na kawałki, a małe zostają w całości),
  • 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii (nie miałam, więc zastąpiłam 1/4 łyżeczki suszonej),
  • 1/2 łyżeczki posiekanego tymianku, 
  • 4-5 posiekanych suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
  • 15 dag pokruszonego sera z niebieską pleśnią (np lazur).


JAK TO ROBIMY???

Przygotowujemy ciasto- w misce umieszczamy wszystkie składniki, mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy. Lepimy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. 
Robimy nadzienie: smażymy boczek na małym ogniu, na wytopionym tłuszczu szklimy dymkę, czosnek i grzyby.



Po 3-4 minutach dodajemy zioła, pomidory i wino. Gotujemy razem około 3 minut. Studzimy do temperatury pokojowej. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. 
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 30 cm, pozostawiając 3-centymetrowy wolny brzeg. Posypujemy serem, zawijamy brzegi ciasta, tak by częściowo przykryły nadzienie.



Pieczemy około 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i kroimy. Podajemy na ciepło udekorowane listaki tymianku.




Smacznego!

Przepis: KUCHNIA, 8-2011 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...