czwartek, 28 czerwca 2012

MAKARON Z CUKINIA

Wieczorem odbędzie się drugi półfinał EURO 2012 Niemcy-Włochy. Kulinarnie i na temat polecam na dzisiejszą kolację:

MAKARON Z CUKINIĄ



Składniki (dla 2 osób):
  • 1 średnia młoda cukinia, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • pęczek natki pietruszki,
  • kilka łyżek oleju z pestek winogron,
  • tarty ser grana padano,
  • świeżo mielony pieprz, 
  • sól,
  • garść suszonych pomidorów,
  • makaron (wg uznania).


Jak to zrobić?

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Jeden obrany ząbek czosnku siekamy razem z pietruszką, a drugi kroimy w cienkie plasterki. Cukinię i czosnek smażymy na oleju przez około 7-8 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy posiekane suszone pomidory, pietruszkę oraz czosnek i mieszamy. Posypujemy tartym serem. Od razu podajemy.





Smacznego!

A Wy komu dziś kibicujecie?

Nie mogłam się powstrzymać i poniżej wklejam zapowiedź filmową dzisiejszego półfinału zamieszczoną na stronie internetowej "La Stampa".

środa, 27 czerwca 2012

TORCIK POZIOMKOWY

Lekki, letni, delikatny tort. 

TORCIK POZIOMKOWY




Składniki:

ciasto:
  • 5 jajek, 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 4 łyżki cukru, 
  • cukier waniliowy. 


krem poziomkowy:
  • 25 dag poziomek,
  • 2 szklanki śmietany 36-procentowej,
  • 2/3 szklanki cukru.

  • listki mięty/melisy


Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto: żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianą. Oba rodzaje mąki przesiewamy i łączymy z żółtkami, a następnie porcjami dodajemy pianę. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na dwa krążki. Jeden z nich wkładamy do tortownicy. 
Przygotowujemy krem: odkładamy 2 łyżki poziomek, a resztę miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. 2/3 bitej śmietany mieszamy z musem poziomkowym i 1 łyżką owoców. 



Krem wykładamy na krążek ciasta w torownicy, przykrywamy drugim krążkiem i wstawiamy na noc do lodówki. 

Przed podaniem dekorujemy pozostałą śmietaną, poziomkami i listkami mięty lub melisy. 





Smacznego!

Przepis: Kuchnia, sierpień1999

wtorek, 26 czerwca 2012

BRUSCHETTA Z BOBU I SWIEZEJ MIETY

Co to był za mecz (ostatni ćwierćfinał)! Jakie emocje! W końcu wygrała lepsza drużyna-Włosi. 
Poniżej przepis bruschette, którą podałam podczas kibicowania :) 

BRUSCHETTA Z BOBU I ŚWIEŻEJ MIĘTY



Składniki (dla 4 osób):
  • 350 g świeżego, ugotowanego bobu,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 
  • 3 łyżki oliwy,
  • 10 zielonych oliwek,
  • ok. 12 listków świeżej mięty,
  • sól,
  • pieprz,
  • 8-12 kromek ciabatty o grubości ok. 2 cm.


Jak to zrobić?

Do rondla nalewamy wodę i dodajemy łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia. Bób gotujemy z czosnkiem przez 6 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i czekamy, aż przestygnie.
Następnie łuskamy go z łupin i miksujemy wraz z czosnkiem i sokiem z cytryny.



Rozdrabniamy i stopniowo dodamy oliwę, do uzyskania gładkiej pasty nadającej się do smarowania. Następnie dodajemy drobno pokrojone oliwki i połowę mięty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Na rozgrzanej patelni opiekamy ciabattę przez około 3 minuty z każdej strony. 
Gdy kromki ostygną smarujemy je pastą z bobu i układamy na talerzu. Posypujemy resztą mięty i podajemy.





Smacznego!

Przepis GINO D"ACAMPO "Dieta Italiana"




piątek, 22 czerwca 2012

TZATZIKI vs RADLER czyli mecz Grecja-Niemcy

τζατζίκι to grecki dodatek do mięs, Bywa również podawany w formie dipu lub jako przystawka, którą się delektowałam podczas pobytu w Grecji. Niezbędne składniki do przygotowania to: gęsty jogurt, drobno poszatkowany ogórek, czosnek i oliwa. Opcjonalnie można dodać: ocet, koperek, pietruszkę, oliwki, sok z cytryny... w zależności od tego, na co mamy ochotę :)



Składniki (dla 2 osób):

  • mały jogurt grecki,
  • serek Turek, 
  • 3 nieduże ogórki gruntowe, 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • 1 łyżeczka białego octu balsamicznego.


Jak to zrobić?

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. 



Do miski przekładamy jogurt i serek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Mieszamy i wkładamy na chwilę (około 20 min do lodówki). 
Po wyjęciu podajemy.



Smacznego!

Zostając w tematyce EURO czas na reprezentanta Niemiec. Wybrałam mój ulubiony napój na bazie piwa - Radlera. Podobno jego historia jest związana  Franzem Xaverem Kuglerem, właścicielem gospody w Deisenhofen. Chcąc zwiększyć swoje obroty, sfinansował w 1922 roku ścieżkę rowerową prowadząca do jego lokalu pod nazwą "Kugleralm". Opłaciło mu się to, gdyż jag głosi legenda pewnego dnia odwiedziło go 13 tysięcy rowerzystów. Na taka liczbę klientów Kugler nie był przygotowany - miał za mało piwa.

Zaczął więc podawać klientom piwo z lemoniadą, wmawiając im, że to napój specjalnie wymyślony dla rowerzystów. Napój się przyjął. Dzięki czemu zyskał nazwę "radler" (czyli rowerzysta).

Ku mojej radości w tym roku wreszcie na rynek weszły piwa smakowe typu shandy :) 

Prost!



A Wy co wybieracie? i komu dziś kibicujecie?

Ja trzymam kciuki za Niemców!

Dla niezdecydowanych kilka poza kulinarnych podpowiedzi:







czwartek, 21 czerwca 2012

TAJSKI KURCZAK

Korzystając z chwilowej przerwy (wczorajszej) w rozgrywkach EURO 2012 smak z dalekiej Azji :)

Przy okazji, że dziś jest czwartek to dodaję ten przepis do ekspresowych obiadów

TAJSKI KURCZAK





Składniki (dla 4 osób):
  • 4 udka z kurczaka,
  • sok z 2 limonek,
  • 1 papryczka chili,
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki tartego imbiru, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • kolendra. 


Jak to zrobić?

Umyte i osuszone udka marynujemy w soku z limonek wymieszanym z drobno posiekaną papryczką chili, olejem, cukrem, miodem, imbirem, solą,  pieprzem i połową pokrojonej kolendry. 
Mięso odkładamy na około 2 h do lodówki (jeśli nie mamy czasu do od razu pieczemy), a następnie układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. 



Wkładamy na około 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, aż udka będą złociste i chrupiące. 

Upieczone udka posypujemy pozostałą kolendrą. Podajemy z ryżem. 



Smacznego!

wtorek, 19 czerwca 2012

GAZPACHO

Smaczne danie, idealne na upalne dni.

Gazpacho to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik, więc zostajemy dalej w temacie EURO 2012 (kulinarnie) i wczorajszego meczu Hiszpania-Chorwacja (który mnie lekko rozczarował). 

Nazwa gazpacho pochodzi się najprawdopodobniej od łacińskiego słowa caspo, co oznacza drobne kawałki. Nie wiadomo, jak ta zupa dotarła do Andaluzji. Być może przepis na gazpacho przekazali Hiszpanom Maurowie.

GAZPACHO






Składniki (dla 2 osób):
  • 2 duże, dojrzałe pomidory,
  • 1 żółta papryka, 
  • 1 ogórek, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 szalotka, 
  • 1 kromka pszennego pieczywa (namoczonego w wodzie),
  • 2 łyżki octu balsamicznego (użyłam białego),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść posiekanej świeżej bazylii,
  • +
  • ew. 1/2 l soku pomidorowego (nie dodawałam).


Jak to zrobić?

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 






Paprykę i ogórka myjemy, również kroimy w kostkę. 






Szalotkę i czosnek drobno siekamy.  Odkładamy około 1/5 warzyw . Kromkę obrywamy ze skórki, moczymy w wodzie i odciskamy. Pieczywo, pokrojone warzywa, ocet i oliwę miksujemy. Przyprawiamy pieprzem i ew. solą. Odkładamy na około 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy odłożonymi wcześniej warzywami i bazylią. 




buen provecho!

czwartek, 14 czerwca 2012

PASTA AL POMODORO

Szybki pomysł na obiad inspirowany EURO 2012, a w szczególności oczekiwaniem na dzisiejszy mecz Włochy- Chorwacja.
Przy okazji dodaję go do ekspresowych obiadów.

PASTA AL POMODORO 





Składniki (dla 2 osób):

  • 4 duże, świeże pomidory, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 1 szalotka, 
  • olej z pestek winogron, 
  • bazylia, 
  • makaron (ilość wg uznania),
  • sól, 
  • pieprz, 
  • cukier. 


Wykonanie:
Olej rozgrzewamy na patelni. Dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojona w kostkę szalotkę i pieprz. Szklimy przez chwilę. Następnie dodajmy pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, potem dusimy przez około 10-15 minut. Od czasu do czasu mieszamy. 
Makaron gotujemy al dente. 
Po zagotowaniu sos miksujemy. 
Makaron polany sosem podajemy ze sporą ilością bazylii.



Smacznego :)

i miłego kibicowania!



środa, 13 czerwca 2012

JAJKO SADZONE NA SZPARAGACH

Korzystając wciąż z uroków szparagowego sezonu...

JAJKO SADZONE NA SZPARAGACH




Składniki (dla 1 osoby):

  • 1 pomidor, 
  • 1 jajko, 
  • 5-6 zielonych szparagów, 
  • olej z pestek winogron, 
  • tarty parmezan,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • zioła prowansalskie.


Wykonanie:
Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szparagi myjemy, osuszamy i odłamuje dolne, twarde części. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy około 3 minut, aż delikatnie zmiękną. 



Na szparagi ostrożnie wbijamy jajko  i smażymy dopóki się nie zetnie. 



Doprawiamy solą, pieprzem i ziłami prowansalskimi. Na koniec posypujemy parmezanem i pomidorem. Od razu podajemy!



Smacznego :)

Przepis Tomka Woźniaka z ostatniego nr magazynu KUCHNIA. 

wtorek, 5 czerwca 2012

CHRUPIACY LOSOS Z ORZEZWIAJACYM DIPEM

Przeglądając ostatnio różne strony znalazłam kolejny, genialny przepis Jamiego na łososia i nie umiałam się mu oprzeć!

CHRUPIĄCY ŁOSOŚ Z ORZEŹWIAJĄCYM DIPEM







Składniki (dla 2 osób):

  • 400 g fileta z łososia,
  • skórka i sok z 0,5  cytryny,
  • pęczek posiekanych listków bazylii,
  • olej z pestek winogron,
  • sól,
  • pieprz,
  • jogurt grecki,
  • ogórek,
  • papryczka chili,
  • mięta/ oregano,
  • oliwa z oliwek.


Wykonanie:
Łososia myjemy, osuszamy i wyciągamy ości. Ostrym nożem nacinamy mięso (na około 1 cm) i posypujemy otartą skórką z cytryny, listkami bazylii. Następnie wcieramy je w łososia i nacieramy solą oraz pieprzem i polewamy oliwą. Pakujemy w folię aluminiową i pieczemy 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. 
Przygotowujemy dip. Obieramy ogórka, kroimy wzdłuż i łyżeczką usuwamy gniazda nasienne.



Kroimy w kostkę i mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, połową chili i mięty lub oregano. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Łososia wyciągamy z piekarnika. Przekładamy na talerze. Podajemy z dipem posypanym pozostałymi listkami bazylii.



Smacznego!

Przepis z programu Jamie w domu.

poniedziałek, 4 czerwca 2012

TYROLSKA LASAGNE ZE SZPARAGAMI

Kuchnia Południowego Tyrolu to uczta zarówno dla ciała, jak i ducha. W tym regionie alpejska tradycja zderza  się z śródziemnomorskim stylem życia.  Atmosfera jest niepowtarzalna! Tak, jak i potrawy.

Dziś przedstawię jedną z nich- LASAGNE ZE SZPARAGAMI.

TYROLSKA LASAGNE ZE SZPARAGAMI






Składniki (dla 4 osób):

  • 9 płatów lasagne, 
  • pęczek zielonych szparagów, 
  • 2-3 duże, dojrzałe pomidory, 
  • mozzarella, 
  • pęczek natki pietruszki. 



sos beszamel:

  • 2 łyżki mąki, 
  • 2 łyżki masła, 
  • mleko, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • gałka muszkatołowa. 


Wykonanie:
Lasagne podgotowujemy 3 min we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy. Wyciągamy i przekładamy na talerz. Szparagi dzielimy na 3 części i gotujemy tak jak jest to opisane:
Przygotowujemy sos beszamelowy: topimy mało na patelni, dodajemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając robimy zasmażkę. Następnie wlewamy mleko, aż sos uzyska gładką, aksamitną konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.



Pomidory kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mozzarellę trzemy na tarce o dużych oczkach.
Dno naczynia żarodpornego smarujemy 1/2 sosu. Następnie wykładamy 3 płaty lasagne. Układamy na nich 1/2 sosu pomidorowego i połowę szparagów i posiekanej natki. Przykrywamy makaronem i układamy kolejną warstwę. Na wierzch kładziemy lasagne, polewamy sosem i posypujemy serem. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.


Dzielimy na porcje i nakładamy na talerze. Ozdabiamy główkami szparagów i natką. 
Podajemy z kieliszkiem dobrego, wytrawnego białego wina.



Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...