piątek, 30 marca 2012

ORZECHOWO- BANANOWE MUFFINKI

Jak wiadomo 30 marca obchodzimy światowy dzień muffina, więc można się spodziewać, co dzisiaj pieczemy!

3
2
1
0

START

                        ORZECHOWO- BANANOWE MUFFINKI

Składniki (ok 18 sztuk):

mokre:

  • 1 dojrzały banan zmiksowany w blenderze,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka, 
  • 2/3 szklanki oleju.


suche:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 1/2 szklanki mąki, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich, 
  • szczypta soli.


Wykonanie:

Mokre składniki mieszamy w jednej misce, a suche w drugiej.


Następnie delikatnie łączymy zawartości obu misek do połączenia składników.

Masę nakładamy do 2/3 wysokości papilotek.
Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do około 150 stopni.
Wyjmujemy, studzimy i ewentualnie polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.


Smacznego!

czwartek, 29 marca 2012

KURCZAK Z ANANASEM

Idealna propozycja na EKSPRESOWY OBIAD.
Mimo połączenia dość jakby się mogło wydawać banalnych składników, efekt końcowy jest zaskakująco ciekawy.

                                    KURCZAK Z ANANASEM



Składniki (dla 4 osób):

  • 2 podwójne filety z kurczaka,
  • puszka ananasa, 
  • 3 łyżki sosu sojowego, 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 
  • 3- 4 ząbki czosnku, 
  • olej z pestek winogron,
  • sól.


Wykonanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kurczaka, aż uzyska złoty kolor.
W osobnej misce mieszamy sok z ananasa, sos sojowy i mąkę ziemniaczaną
Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i smażymy razem około 1 minuty.


Zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje.


Podajemy z ryżem.

Smacznego!

wtorek, 27 marca 2012

FIKUSNE POLEDWICZKI

Weekendy uwielbiam za to, że mam trochę wolnego czasu, który mogę przeznaczyć na gotowanie.
Nie muszę się spieszyć i mogę robić, to co lubię.
Przeglądając rano internet znalazłam świetny przepis na obiad i od razu wiedziałam, co z nim zrobić :)

                                                FIKUŚNE POLĘDWICZKI




Składniki (dla 4 osób):

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (~ 60 dag),
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 
  • 250 g mozzarelli w kulce,
  • 15 dag szynki dojrzewającej (użyłam parmeńskiej),
  • szałwia (oryginalnie świeżą, ale nie miałam to wykorzystałam suszoną),
  • łyżka masła, 
  • olej z pestek winogron,
  • śmietana 18%,
  • 1 łyżka białego octu balsamicznego,
  • łyżeczka brązowego cukru, 
  • sól, 
  • świeżo mielony biały pieprz.


Wykonanie:

Polędwicę czyścimy z włókien i roimy w ok. 2 cm kawałki. Delikatnie rozbijamy. Nacieramy czosnkiem i posypujemy solą i pieprzem. Na każdym plasterku, na jednej połówce, kładziemy plasterek mozzarelli i szczyptę szałwii, składamy na pół przykrywając ser drugą połówką mięsa. 


Zwijamy w plasterek szynki parmeńskiej i spinamy wykałaczką.


Na dużej patelni rozgrzewamy olej z masłem i układamy roladki. Smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3-4 minuty 




(na koniec mięso powinno być w środku całe wysmażone a ser miękki, dłuższe smażenie może spowodować, że mięso będzie twardniało). Zdejmujemy roladki i odkładamy na półmisek.

Na bazie powstałego na patelni płynu robimy sos. Trzymając patelnię na ogniu wlewamy 3-4 łyżki śmietany, ocet balsamiczny, cukier i zagotowujemy energicznie mieszając, tak aby uzyskać klarowną konsystencję. Jeśli sos będzie rzadki można go chwilkę pogotować.

Roladki podajemy z sosem oraz z ugotowanym makaronem z sosem Pesto.




Smacznego!


Przepis pochodzi z: 


http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/roladki_z_poledwicy_wieprzowej/przepis.html

sobota, 24 marca 2012

WIOSENNY OBIAD- Makaron w sosie szpinakowym


Ku mojej ogromnej radości wiosna przyszła już na dobre, przynajmniej do południowej Polski :)

Muszę się przyznać, że uwielbiam tę porę roku i z utęsknieniem czekam na sezonowe warzywa i owoce.

W piątek kupiłam młody szpinak i cukinię, które razem z włoskim makaronem stworzyły obiadowe trio, czyli...

MAKARON W SOSIE SZPINAKOWYM

Od powrotu z Włoch (co było niestety już miesiąc temu) czekałam na odpowiednią okazję, by wykorzystać mieszankę makaronów, którą przywiozłam.


Składniki (dla 2 osób):

  • 200 g makaronu, 
  • 2 małe cukinie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek świeżego szpinaku,
  • 50 ml słodkiej śmietany,
  • garść mieszanki orzechów (pinii, słonecznika i dyni),
  • tarty parmezan, 
  • olej z pestek winogron,
  • sól, 
  • pieprz.

Wykonanie:


Na oleju dusimy pokrojoną w półplasterki cukinię i posiekany czosnek. 
Dodajemy liście szpinaku i czekamy, aż zaczną wchłaniać sos.Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem.

Na osobnej patelni prażymy orzechy uważając, by ich nie przypalić.
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszamy z sosep i posypujemy orzeszkami oraz startym na tarce parmezanem.
Od razu podajemy.

Smacznego!

Przepis z z książki "MY STORY MAKARON". 



czwartek, 22 marca 2012

KLOPSIKI W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI


Kolejna propozycja z cyklu EKSPRESOWY OBIAD. Po zeszłotygodniowej przerwie wracam z ulubionym daniem mojej mamy!

Szybka, pyszna inspiracja z wykorzystaniem suszonych pomidorów :)

Potrawa ta stała się niezwykle popularna wśród znajomych, więc liczę na to że również Wy obdarzycie ją sympatią. 

KLOPSIKI W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • 50-60 dag mielonej cielęciny,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • 1 szalotka,
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • filiżanka bulionu/ ew wody, 
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • przyprawa do gyrosa,
  • słodka papryka w proszku.


Wykonanie:
Mięso wyrabiamy ze startą cebulką, 1 łyżką bułki tartej, jajkiem, 1/3 łyżeczki soli, szczyptą pieprzu, 1 łyżeczką przyprawy do grosa. Moczonymi w zimnej wodzie dłońmi formemymałe klopsiki wielkości orzecha włoskiego.



Klopsiki lekko obtaczamy w bułce tartej lub mące. Na patelnię wylewamy 3-4 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami i obsmażamy na niej klopsiki z każdej strony. W tym czasie wyjmujemy pomidory ze słoiczka i kroimy w paseczki, jak i również czosnek.
Kiedy kuleczki będą już rumiane 

dodajemy do nich pomidory, czosnek, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę przyprawy do gyrosa, 1/2 łyżeczki papryki i podlewamy gorącą wodą (lub rosołem), tak aby woda sięgała ¾ wysokości klopsików. Przykrywamy i dusimy około 15 min na małym ogniu.
Próbujemy sos. W razie konieczności doprawiamy vegetą, pieprzem i solą. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Smacznego!

poniedziałek, 19 marca 2012

CYTRUSOWY KURCZAK

Przepraszam za dłuższą przerwę w blogowaniu, ale ostatnio byłam i nadal jestem dość zajęta studiami (ostatni rok), więc mam trochę mniej wolnego czasu, jednak spróbuje nadrobić zaległości :) 

Dzisiejsze danie jest lekkie, świeże i wprowadza orzeźwiający powiew wiosny, tak jak ostatnie dni... 

                                CYTRUSOWY KURCZAK



Składniki (dla 4 osób):

  • 4 udka z kurczaka lub 8 podudzi


marynata:

  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • sok z 2 cytryn i skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łodyga trawy cytrynowej,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 50 ml tequili,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz. 


Wykonanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy. Nacieramy solą. Pomarańczę i cytryny szorujemy, osuszamy, trzemy skórkę i następnie wyciskamy sok. Z wszystkich składników przyrządzamy marynatę, którą mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści. Mięso marynujemy (najlepiej całą noc). 

Piekarnik rozgrzewamy do ok. 170 stopni. Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy ok 40 minut, od czasu do czasu polewając marynatą.


Smacznego!

Przepis z książki A. Maciąg "Smak życia"

wtorek, 13 marca 2012

TARTA CUKINIOWA

W zeszłym tygodniu przygotowywałam razem z koleżankami referat na pewne pasjonujące zajęcia i przy okazji  postanowiłyśmy razem zrobić coś na obiad, bo jak wiadomo wspólne gotowanie to rzecz fajna :)
Mój wybór padł od razu na tartę.

Nie byłabym sobą gdybym oczywiście nie wtrąciła o niej paru słów :D
Tarta to rodzaj wypieku składającego się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie i jak i słone, w zależności od okazji i przeznaczenia.

Historię powstania przedstawię przy innej okazji, gdyż dzisiaj proponuję TARTĘ CUKINIOWĄ 
(a zapowiadana opowieść będzie o owocowej).

Składniki (dla 4 osób):
kruche ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki wody,
  • 0,5 łyżeczki soli.


nadzienie:

  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 szalotka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2-3 małe, młode cukinie,
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron, 
  • pęczek świeżego posiekanego koperku,
  • 1 śmietana RAMA CREMEFINE do gotowania,
  • 1 jajko, 
  • 20 dag sera żółtego,
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • zioła prowansalskie. 


Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym masłem. Dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Formujemy w kulę, przekładamy do miski, foliujemy i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
Formę do tary wykładamy papierem i cienko rozwałkowujemy ciasto. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez  ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni.
Nadzienie: 
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Kroimy paprykę, cebulę i cukinię. Na rozgrzany olej wrzucamy kolejno: czosnek, cebulę. Szklimy. Po pary minutach dodajemy paprykę i smażymy przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy cukinię i zioła prowansalskie. 

Chwilę razem smażymy pamiętając, że warzywa nie mogą być za miękkie. Pod koniec wsypujemy koperek.
Mieszamy, studzimy i wykładamy na ciasto.

W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Równomiernie wylewamy na tartę i następnie posypujemy serem startym na tarce o grubych oczkach.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut i pieczemy w temperaturze 150 stopni.

Smacznego!



P.S Ostatnio zapomniałam najpierw upiec spód i od razu wstawiłam całość do piekarnika i tarta również się udała.

Przepis pochodzi z książki A. Maciąg "SMAK ŻYCIA" i wg autorki potrawa ta idealnie komponuje się z czerwonym winem, co mogę potwierdzić. 

niedziela, 11 marca 2012

PIZZA PORCINI E RUCOLA



Kontynuując narciarski wątek chciałam się podzielić rewelacyjnym przepisem na pizze pochodzącym z pewnej pizzerii w Predazzo.

Predazzo nie jest zbyt ciekawym miastem, określane jest jako przemysłowe, natomiast pizzeria, w której jedliśmy kolacje jest warta odwiedzenia :)



Proponują m.in. ciekawe przystawki z lokalnymi wędlinami i serami, smaczne pizze i pyszne desery.

PIZZA PORCINI E RUCOLA

Składniki (dla 4 osób):
ciasto:

  • 250g mąki pszennej,
  • 1/2 opakowania drożdży w proszku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody, 
  • świeżo mielony pieprz. 

pulpa:

  • 1 puszka pomidorów pelati,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól, 
  • cukier,
  • świeżo mielony pieprz. 

dodatki:

  • 1/2 opakowania mrożonych prawdziwków,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • 2-3 garście rukoli.



Wykonanie:


Z podanych składników zagniatamy ciasto.


Formujemy kulkę, podsypujemy mąką i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotowujemy pulpę. Pomidory kroimy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oregano, a następnie zagotowujemy i odparowujemy do uzyskania gęstego sosu. 


Ciasto układamy na blasze i wałkujemy. Smarujemy przygotowanym sosem i posypujemy mozzarellą startą na tarce o grubych oczkach. 
Pizze wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni. 


Wyjmujemy i układamy na niej przesmażone na maśle prawdziwki, wkładamy jeszcze na 7 minut do piekarnika.


Po wyjęciu posypujemy rukolą i od razu podajemy!


Smacznego :)  

wtorek, 6 marca 2012

ZUPA KREM GROSZKOWA

To mój debiut jeśli chodzi o zupę groszkową. Wcześniej oglądając zdjęcia wielokrotnie zachwycałam się jej pięknym kolorem, ale nie wierzyłam, że sama mogę uzyskać aż tak intensywny.
Efekt możecie ocenić sami!

                                       ZIELONO MI, czyli ZUPA KREM GROSZKOWA



Składniki (na ok. 8 porcji):

  • 1 opakowanie mrożonego groszku,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 1 opakowanie śmietany 22 %
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 250 ml wywaru, 
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól, 
  • vegeta, 
  • świeżo mielony pieprz.


Wykonanie:

Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.

W osobnym garnku gotujemy do miękkości pokrojone w kostkę ziemniaki.
Do ugotowanego groszku dodajemy ziemniaki, wywar i uzupełniamy wodą.

Zagotowujemy.
Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, lubczykiem i cynamonem oraz dodajemy zahartowaną śmietanę. Składniki dokładnie miksujemy, tak by uzyskać gładki krem.
Gdyby zupa była za gęsta to należy dodać więcej wody.

Podajemy posypane prażonymi pestkami dyni, lubczykiem i ozdobione śmietaną.

SMACZNEGO!

Źródło inspiracji: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_groszkowa_z_cynamonem/przepis.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...