wtorek, 20 grudnia 2011

SATE AYAN - kurczak z Bali

Tytułem wstępu o kuchni indonezyjskiej słów kilka-  jest ona bardzo różnorodna, można w niej odnaleźć m.in. wpływy arabskie, indyjskie, chińskie oraz europejskie.
Każda z wysp posiada, własny, odrębny styl kulinarny. Np  Bali dominuje ostra i obfita w przyprawy kuchnia, czego przykładem jest:


SATE AYAN KURCZAK Z BALI 


Składniki:

  • 1 kg filetów z kurczaka,
  • 4 szalotki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 ostra papryczka
  • 0,5 szklanki słodkiego sosu sojowego,
  • 1 pokrojona łodyga trawy cytrynowej,
  • 2 listki cytryny (lub ew. otarta skórka z 1 cytryny),
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 3 – 4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 0,5 szklanki listków kolendry.


Wykonanie:
Piersi kurczaka myjemy ,osuszamy kroimy na spore kawałki. Szalotki i czosnek siekamy, dodajemy roztartą papryczkę i pozostałe składniki. Mieszamy i zalewamy piersi z kurczaka. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Mięso wyciągamy z marynaty i układamy na silnie rozgrzanym grillu lub na patelni do grillowania. Podpiekamy z obu stron tak, aby się zrumieniło. Podajemy posypane kolendrą.
Przepis z książki A. Maciąg- "Smak życia"\


Smacznego :) 

niedziela, 18 grudnia 2011

pieczony filet z barramundi, czyli czas na rybę

Nadszedł czas na... rybę, jako pierwszy przedstawię jeden z moich ulubionych przepisów, który znalazłam dawno temu gdzieś w internecie i chyba jego autorem jest Robert Sowa, ale do końca nie jestem tego pewna, jak dla mnie poniższa kompozycja jest rewelacyjna!

PIECZONY FILET Z BARRAMUNDI Z CZOSNKIEM

Składniki:

  • 600 g fileta z barramundi, 
marynata:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 gałązki tymianku,
  • 4 gałązki kopru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz
  • sos:
  • 200 g świeżego lub mrożonego bobu (zależnie od sezonu),
  • 100 g cebuli,
  • 50 g szynki parmeńskiej pokrojonej w paski ,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • 70 g sera pleśniowego,
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron, 
  • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w paski.

Wykonanie:
Filety z barramundi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, marynujemy w oliwie z oliwek, czosnku, soku z cytryny, tymianku, koprze, soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po zamarynowaniu rybę pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 - 190 stopni. 
Do wrzącej, osolonej wody z odrobiną cukru dodajemy bób i gotujemy ok. 10-12 minut. Po ugotowaniu studzimy i obieramy z łupinek. Na oleju z pestek winogron szklimy cebulę i czosnek, podlewamy białym winem i redukujemy.  Następnie dodajemy starty ser pleśniowy, szynkę parmeńską i powstały sos łączymy  z bobem. Na upieczonych filetach z  barramundi układamy sos z bobu i szynki parmeńskiej, posypujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami. 

sobota, 17 grudnia 2011

Carbonara

Genialnie prosta wizja obiadu włoskich górników.

CARBONARA

Składniki:
(porcja dla 2 osób)

  • 100 g spaghetti,
  • 200 g wędzonego boczku w plasterkach,
  • olej z pestek winogron,
  • 3 jajka, 
  • parmezan lub pecorino, 
  • świeżo mielony pieprz.  

Wykonanie: 
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojony w paseczki boczek. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy pieprz i starty na tarce ser. Makaron gotujemy al dente. Następnie odcedzamy i dodajemy na patelnię. Mieszamy z boczkiem, a następnie zalewamy wczesnej przygotowaną mieszanką świeżych jaj, sera i pieprzu. Musimy uważać, by jajka się nie ścięły, a jedynie zamieniły w delikatny sos.

Istnieje również angielska innowacja sympatyków tego przepisu, którzy do masy jajecznej dolewają śmietanę  potęgując kremowość sosu.  Ja jednak nie jestem fanką śmietany i staram się nie używać jej za często w kuchni. 

środa, 14 grudnia 2011

jesienna sałatka part 2

Czyli dalszy ciąg eksperymentowania z jesiennymi warzywami :)

JESIENNA SAŁATKA part 2


Składniki:

  • 300 g dyni,
  • 250 g mieszaki sałat (rukola, roszponka),
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 szalotka,
  • 100 g szynki dojrzewającej- np parmeńskiej,
  • olej z pestek winogron,
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.


Wykonanie:
Dynię kroimy w kostkę (mniej więcej 2 x 2 cm) i smażymy na oleju, aż się zrumieni, a następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Pomidory i szynkę kroimy w paseczki, Sałatę myjemy i osuszamy, a następnie rozkładamy na talerzach.
W osobnym naczyniu (słoiczku)  przygotowujemy sos- szalotkę kroimy w kostkę, ocet doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i energicznie wstrząsamy.
Na sałacie układamy resztę składników i polewamy sosem.
(przepis z portalu http://kobieta.interia.pl/

jesienna sałatka part 1

Ostatnie, ciepłe dni "polskiej złotej jesieni" wykorzystałam na kulinarne eksperymenty z pysznymi sezonowymi  owocami i warzywami (nie tylko polskimi).

JESIENNA SAŁATKA part 1

Składniki:

  • 50 g orzechów włoskich,
  • 250 g mieszanki sałat (np rukola, roszponka),
  • 30 g polędwiczki wieprzowej,
  • dojrzała gruszka,
  • 150 g sera pleśniowego- np. gorgonzola,
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • olej z pestek winogron,
  • sól,
  • cukier,
  • świeżo mielony pieprz.


Wykonanie:
Orzechy drobno siekamy i prażymy na patelni. Sałaty myjemy, otrząsamy z wody i rozkładamy na talerze. Z octu i oliwy robimy sos vinaigrette, do którego dodajemy cukier, sól i pieprz.
Mięso kroimy w drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w paseczki, natomiast ser w kostkę. Na sałacie układamy polędwiczkę i posumujemy orzechami, serem oraz gruszką. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.
(przepis z portalu http://kobieta.interia.pl/


Smacznego :)

poniedziałek, 12 grudnia 2011

cytrynowe spaghetti z krewetkami

O mojej miłości do makaronu, bez którego jak każdy Włoch lub Włoszka nie wyobrażam sobie życia, o jego wyższości nad innymi produktami żywnościowymi mogłabym pisać bez końca. Jest on podstawą wielu pysznych, pożywnych i łatwych w przygotowaniu dań, dlatego własnie nadszedł czas na pierwsze z nich...

CYTRYNOWE SPAGHETTI Z KREWETKAMI


Składniki:

  • spaghetti,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • olej z pestek winogron,
  • 200 g śmietany,
  • szklanka wywaru warzywnego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 250 g krewetek koktajlowych,
  • 1 szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.



Wykonanie:
Posiekaną pietruszkę, szalotkę i czosnek smażymy na patelni wraz z pieprzem. W garnku gotujemy wodę wraz 0,5 łyżeczki soli i kilkoma kroplami oleju. Do wrzątku wkładamy spaghetti i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wlewamy wywar, sok z cytryny i dodajemy śmietanę. Podgrzewamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, tak aby sos odparował. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ugotowane krewetki. Spaghetti odcedzamy i  mieszamy z sosem. Podajemy od razu na stół.
przepis z książki "MY STORY MAKARON"

Smacznego!

Owoce... morza!

niedziela, 11 grudnia 2011

egzotyczny kurczak

Lekki powiew egzotyki w piękne i słoneczne popołudnie, jako propozycja na niedzielny obiad.

EGZOTYCZNY KURCZAK

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 cm kawałek imbiru,
  • 1 brokuł,
  • pęczek zielonej cebulki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 marchewki,
  • mango,
  • olej z pestek winogron,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego,
  • 125 ml soku ananasowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • ew. kolendra.


Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Imbir i czosnek obieramy, a następnie drobno kroimy. Różyczki brokułów blanszujemy we wrzątku przez ok. 5 min. Zieloną cebulkę siekamy, a paprykę i marchewkę kroimy w słupki. Mango kroimy na kawałki.
Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim mięso na złoty kolor. Zdejmujemy i doprawiamy mocno solą i pieprzem. Na patelni przesmażamy czosnek i imbir, następnie dodajemy paprykę, marchewkę, cebulkę oraz brokuły i smażymy przez ok. 3 minuty.
W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy: ketchup, ocet, sok ananasowy, sos sojowy i mąkę ziemniaczaną.
Mięso przekładamy do warzyw, dodajemy mango i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.
(modyfikacja przepisu z serwisu http://kobieta.interia.pl/)

Smacznego!

sałatka z sosem malinowym

Ta lekka sałatka, jest niezwykle intrygująca, poprzez finezyjne połączenie różnych smaków, które razem tworzą niesamowicie kuszącą całość.

SAŁATKA Z SOSEM MALINOWYM:

Składniki:

  • sałata strzępiasta,
  • ser pleśniowy (np. gorgonzola),
  • pomidor,
  • marynowana papryka, 
  • oliwki zielone lub czarne, 
  • szynka, 
  • kiść ciemnych winogron, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sok malinowy,
  • sól, świeżo zmielony pieprz



Wykonanie:

Sałatę myjemy, suszymy i rozrywamy na kawałki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki,  Paprykę i szynkę kroimy w paseczki, ser pleśniowy w kostkę, a oliwki w "krążki". Winogrona myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki. Na talerzach układamy sałatę, a następnie resztę składników. Tak przygotowaną sałatkę polewamy oliwą z oliwek i sokiem malinowym, a następnie solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. 

Smacznego :)

czwartek, 8 grudnia 2011

Włoska kolacja- bruschetta

W nawiązaniu do tytułu bloga, włoska przystawka, a w moim dzisiejszym menu kolacja- BRUSCHETTA

Składniki:

  • chleb pszenny (weka) lub bagietka,
  • masło czosnkowe,
  • kilka dojrzałych pomidorów,
  • mozzarella (w kulce),
  • świeża bazylia,
  • sól, pieprz.


Wykonanie:
Kromki chleba lub bagietki smarujemy masłem czosnkowym (masło utarte z 2- 3 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku). Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mozzarellę wyjmujemy z zalewy i również kroimy w kostkę. Bazylię drobno siekamy. Na kromki układamy kolejno pomidory i mozzarellę  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 20 minut.
Po wyjęciu grzanki posypujemy bazylią.



buon appetito! 

coś na poprawę nastroju, czyli RUSTYKALNA TARTA MORELOWA

Pogoda nie napawa dziś optymizmem, więc nie nie poprawia tak humoru, jak... ciasto.

RUSTYKALNA TARTA MORELOWA


Ciasto:

  • 200 g maki pszennej,
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w plasterki,
  • 3 łyżki cukru pudru.


Nadzienie:

  • 100 g drobno pokrojonych migdałów,
  • 50 g brązowego cukru,
  • 900 g wydrylowanych moreli i pokrojonych na połówki,
  • cukier puder do dekoracji.


Wykonanie:

Składniki ciasta łączymy i szybko zagniatamy. Zawijamy folią i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.  Po schłodzeniu wałkujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak by uzyskać okrągły placek. Migdały mieszamy z brązowym cukrem i tak powstałą mieszanka posypujemy ciasto, pozostawiając około 4- centymetrowy puste brzegi. Na tej warstwie układamy morele i posypujemy je cukrem pudrem. Pozostawione wolne brzegi zawijamy, tak aby przykryć cześć owoców. Brzegi smarujemy roztrzepanym 1 żółtkiem. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu ponownie posypujemy cukrem pudrem.



Przepis z lipcowego nr miesięcznika Kuchnia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...